sreda, 24 julija, 2024
DomaSvetMednarodno sodišče izdalo nalog za aretacijo Putina

Mednarodno sodišče izdalo nalog za aretacijo Putina

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu je izdalo naloga za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove komisarke za otroke Marije Aleksejevne Lvove-Belove. Kot ocenjujejo, sta namreč oba vpletena v nezakonito deportacijo ukrajinskih otrok.

Slednje je skoraj nemogoče, da bi se Putin znašel na sodišču …. Tudi ZDA omenjenega sodišča ne priznavajo, kaj šele Rusija…

Zaradi nezakonite deportacije ukrajinskih otrok je mednarodno kazensko sodišče v nizozemskem Haagu izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Sodniki so ob tem zapisali, da za to “obstajajo utemeljeni razlogi”. Drugi nalog za aretacijo se nanaša na Putinovo komisarko za otroke Marijo Aleksejevno Lvovo-Belovo.

Na podlagi teh verjamejo, da sta tako ruski predsednik kot komisarka v določeni meri odgovorna za vojni zločin deportacije ukrajinskih otrok v Rusijo. Te so bile strojene “v škodo ukrajinskih otrok,” so tudi zapisali.

“Zločini so se domnevno dogajali na okupiranem ukrajinskem ozemlju, predvidoma od 24. februarja 2022 naprej,” je opisano v obvestilu za javnost.

Ob tem so poudarili, da so sprva premišljevali, da bi naloga izdali kot tajna, kasneje pa pretehtali, da bo javna objava doprinesla k “preprečevanju nadaljnjih vojnih zločinov”.

Moskva pravi, da odločitve mednarodnega kazenskega sodišča ne priznava. Ob tem so iz Kremlja sporočili, da je nalog za aretacijo Putina “brezpredmeten”, saj Rusija ni ratificirala rimskega statuta mednarodnega kazenska sodišča.

Komisarka Lvova-Belova se je prav tako odzvala na nalog. “Odlično je, da mednarodna skupnost prepoznava in ceni naše delo: da otroke umikamo iz vojnih območij, da zanje ustvarjamo boljše pogoje in da jih obkrožimo z ljubečimi in skrbnimi ljudmi,” je zapisala. (STA)

(foto: Robert Kokol/ DolenjskaNews)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča