četrtek, 28 marca, 2024
DomaKronikaMedvrstniško nasilje: napad na osnovnošolca

Medvrstniško nasilje: napad na osnovnošolca

Nekaj v tej naši družbi ne štima. Skoraj vsak teden poročamo o nasilju, tudi z najbolj črnim koncem. Žal pa je vse več medvrstniškega nasilja med najstniki, osnovnošolcih. Zadnji fizični napad se je zgodil minuli petek po pouku. Učenca novomeške osnovne šole je vrstnik fizično napadel. Utrpel je udarec v obraz, posredovala je policija.

Starši otrok so zaskrbljeni in si predvsem želijo, da bi otroci varno hodili v šolo in domov ter da bi pridobivali nova znanja ne pa, da se sprašujejo, če bodo varno prišli domov, ali jih bo kdo napadel.

V t.i. večetnični sredini bodo morali veliko narediti tudi pristojne službe. Omenjeni napad ni bil prvi. Veliko različnega nadlegovanja je tudi v samih prostorih šole. A številne žrtve o tem molčijo.

Za pojasnila o napadu smo vprašali pristojne na PU Nm, ki so za DolenjskaNews odgovorili:

13. 1. nekaj pred 13.30 smo bili obveščeni, da naj bi pred eno izmed izobraževalnih ustanov v Novem mestu prišlo do pretepa. Policisti so se tako kot vedno, ko so v protipravnih ravnanjih udeleženi otroci in mladoletniki takoj odzvali in izvedli vrsto ukrepov. Pri preiskavi okoliščin nasilja je po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih mladoletnik s pestjo udaril vrstnika, ga lažje poškodoval in odšel s kraja dogodka. Razumeti je potrebno, da zaradi vpletenosti mladoletnih oseb podrobnosti ne moremo pojasnjevati. Policisti so ugotovili identiteto mladoletnega storilca. Opravili so pogovor s starši in nadaljujejo z zbiranjem obvestil od vseh oseb, ki bi lahko dale koristne informacije o dogodku. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo, šola in center za socialno delo.

Policisti nasilju med vrstniki in nasilju med mladimi namenjamo veliko pozornosti. V osnovnih in srednjih šolah izvajamo preventivne aktivnosti, s katerimi mlade ozaveščamo o nesprejemljivosti vseh oblik nasilja. O problematiki nasilja med mladimi ob različnih priložnostih govorimo tudi s starši in učitelji. Pomembno je namreč, da starši, vrstniki in tisti, ki so jim otroci zaupani v varstvo, prepoznajo znake, ki kažejo, da je bil otrok ali mladostnik žrtev nasilja, da se pravilno odzovejo in mu pomagajo. Več nasvetov pa na povezavi TUKAJ.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča