FOTO: Mesnice in umazanija, najhuje v Nm

0
21095

Ostanki umazanije, maščoba, plesen, razraščale so se alge, pomivalna korita polna stare umazanije, delovne površine in pribor umazani in mastni, na tleh mišji iztrebki, poroča POP TV.

Ostanki umazanije, maščoba, plesen, razraščale so se alge, pomivalna korita polna stare umazanije, delovne površine in pribor umazani in mastni, na tleh mišji iztrebki. Inšpektorji Uprave za varno hrano so pregledali približno četrtino, to je okoli 110 mesnic po Sloveniji. Večina jih je bila sicer ustreznih oz. z manjšimi napakami, so pa odkrili, kot pravijo nekaj ekscesnih primerov – zaradi nedopustno slabe higiene so zato začasno zaprli štiri mesnice, odgovorne osebe pa oglobili. Odkrili so tudi meso, ki mu je že pretekel rok uporabe in prav tako meso, za katerega niso mogli ugotoviti slednjivosti.

Inšpektorji Uprave za varno hrano so pregledali približno četrtino, to je približno 110 mesnic po Sloveniji. Večina jih je bila sicer ustreznih oz. z manjšimi napakami, so pa odkrili, kot pravijo nekaj ekscesnih primerov – zaradi nedopustno slabe higiene so zato začasno zaprli štiri mesnice. Med drugim sredi septembra tudi mesnico v novomeškem Intersparu, o čemur smo poročali oktobra. Več o ugotovitvah inšpektorjev lahko preberete na povezavi TUKAJ.

Najhuje v Novem mestu!

V trgovini v Novem mestu je inšpektorje že takoj ob vstopu v prostor za pripravo mesa zmotil intenziven vonj po plesni, zato so nadaljevali pregled. Črno plesen so zares našli, in sicer na več mestih v prostoru: na stropu, steni, delovnih površinah, ventilatorju, električnih vtičnicah in kablih. Posode, ki so bile pripravljene za uporabo, so bile zamazane s staro zasušeno maščobo in vodnim kamnom. Po stenski in talni keramiki so se razraščale alge. Notranjost hladilnika je bila umazana z drobnimi organskimi odpadki, tesnilo na vratih hladilnika pa z rjavkasto nesnago, lepljivo maščobo, razraščale so se tudi alge. Pomivalna korita so bila obložena z ostanki stare umazanije, maščobe in vodnim kamnom. Prav takšne so bile tudi vse pipe, navajajo inšpektorji.

S tem kršitev v tej trgovini še ni konec. Tako noži kot sekira so bili korodirani, umazani z organskimi odpadki, PVC držala so bila zamaščena. V podobnem stanju je bila priprava za izdelavo pleskavic. Na delovnem pultu so bila odložena živila, katerim je potekel rok uporabe. Inšpektorji so ob tem ugotovili, da so tako police kot zabojčki, kjer so odmrzovali meso, tako umazani in zamaščeni, da so močno smrdeli po gnilem. Na policah so našli celo posušen mrčes.

(foto: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR)