sobota, 20 aprila, 2024
DomaKulinarikaMichelin podelil zvezdice, Big Gourmand Gostilni Repovž

Michelin podelil zvezdice, Big Gourmand Gostilni Repovž

Že skoraj dve leti se gostinci soočajo s težavami, a vseeno jim kulinaričnega navdiha ne manjka in dokazujejo, da so pravi mojstri. V najnovejšem vodniku je Michelin zvezdice podelil sedmim slovenskim vrhunskim restavracijam. Znova jih je najbolj navdušila restavracija Hiša Franko, ki je, tako kot lani, prejela dve zvezdici. Letošnji novi dobitnik prestižne zvezdice pa je Gostišče Grič.

S po eno zvezdico se lahko pohvalijo še Hiša Denk in chef Gregor Vračko, restavracija Gostilna pri Lojzetu (dvorec Zemono) s chefom Tomažem Kavčičem, Vila Podvin in chef Uroš Štefelin, restavracija Dam in chef Uruš Fakuč, Restavracija Atelje in chef Jorg Zupan ter letošnja novost, Gostišče Grič. Gre za družinsko restavracijo v Šentjoštu nad Horjulom, ki jo od leta 2009 vodi chef Luka Košir. 

V kategorijo Bib Gourmand so uvrstili sedem restavracij, in sicer TaBar in Gostilna na Gradu v Ljubljani, Jožef v Idriji, Gostilna Repovž v Šentjanžu, Ruj v Dolu pri Vogljah, Mahorčič v Rodiku in Rajh v Bakovcih. V kategorijo Michelinov krožnik so uvrstili 39 restavracij. 

Kategorija Michelinov krožnik (The Plate Michelin /Assiette) označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo. Michelinovi inšpektorji so v to kategorijo uvrstili 39 slovenskih restavracij:

AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna,  Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, MAK, Marina, Maxim, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh,  Otočec Castle, Pavus, Pikol, Rizibizi, Sedem, Separé, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Strelec, Sushimama, Valvas’or, Vander

Na novo sta v to kategorijo uvrščeni restavraciji Landerik in Vila Planinka.

Slovenska gastronomija slavi tudi v kategoriji trajnost, kar šest restavracij je bilo namreč nagrajenih z zeleno Michelinovo zvezdico. V drugo izdajo gastronomskega vodnika je tako skupno uvrščenih 53 restavracij. Več na povezavi TUKAJ.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča