nedelja, 16 junija, 2024
DomaŠportMikaela z zgodovinskim rekordom

Mikaela z zgodovinskim rekordom

Ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin je postala prva alpska smučarka v zgodovini, ki je na tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju osvojila 83 zmag. Zgodovinskega podviga se je veselila na veleslalomu na Kronplatzu v italijanskih Dolomitih. Sicer zelo zgovorna Američanka je po uspehu v prvih izjavah ostala brez besed.

Potem ko je 8. januarja v Kranjski Gori izenačila rekord nekdanje sotekmovalke in rojakinje Lindsey Vonn po številu zmag v svetovnem pokalu za ženske, je Mikaela Shiffrin izjavila, da upa, da bo nekoč spet tako dobro odsmučala veleslalomsko tekmo. Zgolj 16 dni je trajalo, da je ameriška zvezdnica ponovila to mojstrsko predstavo, zdaj pa je sama najuspešnejša tekmovalka svetovnega pokala v alpskem smučanju vseh časov.

Shiffrinova je v torek z najboljšima časoma dominirala v obeh vožnjah veleslaloma na Kronplatzu. Vodila je po prvi vožnji, v finalu pa je zmagala z naskokom 45 stotink sekunde pred Švicarko Laro Gut-Behrami in postala prva ženska, ki je zmagala na 83 tekmah svetovnega pokala.

Sedemindvajsetletnica iz Kolorada skoraj ni vedela, kako naj se odzove po prečkanju ciljne črte, nepremično je stala v ciljnem prostoru, preden je končno pogledala proti množici in zamahnila s pestjo.

“Morda bom potrebovala malo časa, da ugotovim, kaj naj rečem,” je dejala ameriška rekorderka v svojem prvem intervjuju nekaj trenutkov po postavitvi novega mejnika. “Ne vem, kaj naj zdaj rečem.”

Shiffrinova je 51 zmag dosegla v slalomu, kar je rekord za katero koli alpsko smučarko v kateri koli disciplini. Hkrati je zmagala še na 18 tekmah svetovnega pokala v veleslalomu, kar je dve zmagi manj od rekorda Švicarke Vreni Schneider z dvajsetimi veleslalomskimi zmagami. Rekorder Šved Ingemar Stenmark je v tej disciplini slavil na 46 tekmah.

Čeprav je bila danes odlična tudi Gut-Behramijeva, ki je v finalu za kar 98 stotink sekunde izboljšala čas Italijanke Federice Brignone na tretjem mestu, pa je bila Shiffrinova danes še boljša. “Videla sem jo, Gut-Behrami, kako je smučala od začetka, in potem sem razmišljala: ‘Zakaj sem jo gledala? Ne morem peljati tako hitro’,” je dejala Shiffrinova. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča