Milko Novič na prostosti

Milko Novič na prostosti

-
0 211

Milko Novič, obsojen umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je odkorakal na prostost. Vrhovno sodišče RS je Noviču namreč prekinilo prestajanje zaporne kazni. Kot so zapisali, je do takšne odločitve prišlo zaradi kršitev pravice do obrambe, ki jih je Novič uveljavljal v zahtevi za varstvo zakonitosti.

To je v zahtevi za varstvo zakonitosti uveljavljanih kršitev pravice do obrambe namreč ocenilo, da je treba na podlagi določbe četrtega odstavka 423. člena Zakona o kazenskem postopku odrediti, da se izvršitev izpodbijane pravnomočne sodbe za obsojenega dr. Milka Noviča prekine.

V zaporu so popoldne iz vrhovnega sodišča po faksu sicer prejeli sklep, da ga morajo izpustiti na prostost, poroča Večer. Novičev odvetnik Jože Hribernik je novico izvedel okoli 16. ure popoldne, na Dobu pa so mu nato potrdili, da bo Novič iz zapora izpuščen že danes. “Najraje bi, da je oproščen takoj, drugače se bomo še malo morali mučiti; čeprav se ne bojimo nadaljnjega postopka, ker je stvar popolnoma jasna,” je ob tem dejal Hribernik. “Na Noviču ni sence zločina, enega samega dokaza ni, da bi to dejanje storil. Tisti, ki se lahko tukaj kesajo, so samo določeni organi, ki so stvari globoko zamočili,” je še dodal odvetnik.

Vrhovno sodišče ima pri odločanju o zahtevi za varstvo zakonitosti na voljo sicer tri možne konstitutivne odločbe. Zahtevo lahko zavrne kot neutemeljeno; če pa oceni, da je zahteva utemeljena, pa lahko spremeni odločbo sodišča nižje stopnje ali pa v celoti ali delno razveljavi odločbo sodišča nižje stopnje in jo vrne v ponovno odločanje. V zadnjem primeru lahko sodišče razveljavi tako odločbo sodišča prve stopnje kot višjega sodišča ali pa samo višjega sodišča.

Odločitev Vrhovnega sodišča za prekinitev prestajanja zaporne kazni pa lahko tudi namiguje, da bo sodbo spremenilo v oprostilno ali razveljavilo odločbi obeh sodišč in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. (24ur.com)

(foto: POP TV)