Minimalna plača višja za 1,8% oz. 9 €

11
330

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je socialnim partnerjem na seji Ekonomsko-socialnega sveta predlagala dvig minimalne plače za 1,8 odstotka. Neto minimalna plača se bo tako s 604 dvignila na 613 evrov. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek temu predlogu ostro nasprotuje.

Na seji Ekonomsko-socialnega sveta so sklenili, da se minimalna plača dvigne za 1,8 odstotka. Zagrizli bodo v še eno perečo temo: ukrepe zdravstvene reforme.

Vprašanje minimalne plače je v zraku že ves teden. Sindikati namreč predlagajo, da se pri letošnji uskladitvi minimalne plače ne upošteva le inflacija kot po navadi, temveč tudi drugi kazalniki, tako da bi se minimalna plača z današnjih 604,35 evra neto zvišala za pet odstotkov, na 630 evrov neto in bi se gospodarsko okrevanje odrazilo tudi v denarnicah najrevnejših.

Po poročanju Radia Slovenija so na seji ESS-ja odločili o zvišanju minimalne plače za 1,8 odstotka.

Delodajalci trdijo, da izdatnejše zvišanje minimalne plače ne bi prineslo nič dobrega, saj bi lahko povečalo brezposelnost, delo na črno in prekarizacijo, poleg tega pa zmanjšalo zanimivost Slovenije za vlagatelje. Kot poudarjajo, je strošek plač za delodajalce že zdaj zelo visok, z dvigom minimalne plače pa naj bi največ pridobila država.

Minimalna plača se sicer usklajuje najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin. Če bi bilo tako tudi letos, bi zrasla za 0,5 odstotka, s 790,73 evra bruto na 794,68 evra bruto.

A ministrica za delo Anja Kopač Mrak je v četrtek prek Twitterja sporočila, da ji je uspelo prepričati kolege v vladi in koaliciji, da lahko socialnim partnerjem danes predlaga dvig minimalne plače za več kot 0,5 odstotka. Prav ministrica je tista, ki določa znesek minimalne plače za tekoče leto.

11 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj