petek, 23 februarja, 2024
DomaSlovenijaMinistrstvo ravnateljem poslalo dodatna pojasnila glede samotestiranja

Ministrstvo ravnateljem poslalo dodatna pojasnila glede samotestiranja

Ministrstvo za izobraževanje je pred začetkom obveznega samotestiranja učencev v šolah slednjim poslalo dodatna pojasnila. Ob tem so napovedali tudi pripravo posebne aplikacije, kamor bodo šole vnašale podatke o številu učencev, ki se bodo izobraževali na daljavo.

Samotestiranje je predvideno praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih. Organizacija samotestiranja glede časa in kraja pa je v pristojnosti šole, ki “naj izvedbo prilagodijo na način, ki bo zanje najbolj optimalen”. Kot pa svetuje ministrstvo, bi bilo najbolje izvesti samotestiranje pred začetkom pouka oz. ob začetku pouka z namenom čim večje omejitve stikov s potencialno okuženimi učenci.

Odlok pri samotestiranju otrok v šoli ne predvideva sodelovanja staršev, in sicer ne glede na starost učencev. Kot pa v dodatnih pojasnilih navajajo na ministrstvu, lahko šola izjemoma dovoli sodelovanje staršev pri izvajanju samotestiranja učencev prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja.

Šole zaradi samotestiranja ne vzpostavljajo nove evidence z osebnimi podatki učencev, ki se samotestirajo. Zaradi morebitnega inšpekcijskega nadzora pa mora šola zagotoviti podatek o številu samotestiranih na določen dan in izkazati, na kakšen način šola sicer preverja izpolnjevanje pogoja PCT. Inšpektorat za šolstvo in šport namreč vse zavode seznanja, da bo na dnevni ravni izvajal redne nadzore v povezavi z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19.

Ministrstvo je pojasnilo tudi, kako naj šole ravnajo v primerih, če bodo v šolo prišli otroci brez soglasja njihovih staršev za samotestiranje. Po navedbah ministrstva šola tudi tem učencem “zagotovi varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev”, starše pa pozove, da nemudoma pridejo po svoje otroke. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Odgovornost staršev pa je, da organizirajo odhod otroka domov, so zapisali.

Če pa učenec pozabi prinesti podpisano soglasje staršev, lahko ti podajo tudi ustno soglasje, učenec pa naslednji dan prinese pisno soglasje. Sicer pa šola starše, ki izrazijo nesoglasje, obvesti, da se njihov otrok do nadaljnjega izobražuje na daljavo, ker zanj velja prepoved zbiranja v prostorih šole. Če bo na šoli ugotovljeno, da je zaradi množičnega nestrinjanja z ukrepom obveznega samotestiranja nemogoče organizirati izvedbo pouka v prostorih šole, ravnatelj predlaga prehod na model BC2, torej na izobraževanje celotne šole na daljavo. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča