ponedeljek, 4 marca, 2024
DomaLokalnoMiranu Jermanu Bloudkova plaketa za življenjsko delo

Miranu Jermanu Bloudkova plaketa za življenjsko delo

Predsednik Ženskega košarkarskega kluba Krka Miran Jerman je dobitnik državne Bloudkove plakete za življenjsko delo! Vsi klubski uspehi so tesno povezani z delom Mirana, ki že vsa leta prizadevno, požrtvovalno, vestno in nesebično bdi nad vsemi klubskimi segmenti, ki omogočajo dobro delovno okolje in odlične pogoje za razvoj mladih nadobudnih košarkaric.

Državno Bloudkovo plaketo za življenjsko delo je na predlog Zavoda za šport Republike Slovenije Planica in številnih drugih podpornikov, Miran Jerman dobil za dolgoletno aktivno delo na različnih področjih športa.

Leta 2002 je skupaj s somišljeniki ustanovil naš klub – ŽKK KRKA, katerega predsednik je že devetnajsto leto! Klub se je v teh letih razvil v enega močnejših ženskih klubov v Sloveniji, predvsem pri mlajših selekcijah. Osvojitev več naslovov državnih prvakinj, okoli trideset uvrstitev na zaključne turnirje na katerih so osvojili še dodatnih dvajset medalj, so samo del uspešnega delovanja kluba pod Miranovim predsedovanjem. Izostali niso tudi uspehi na mednarodnih področjih, predvsem pa so pomembna številna partnerska povezovanja z različnimi mesti in klubi po Evropi, na katerih sodelujejo igralke ŽKK Krka, turnirje za gostujoče ekipa pa pripravijo tudi v Novem mestu.

Miran je že več kot 50 let dejaven v športu, posebej v košarki, kot igralec, trener, organizator, funkcionar itd.

Velik pečat je pustil na področju športa mladih, saj vodi največji in zelo uspešen področni center Dolenjska, ki je vzgled vsem ostalim področnim centrom v Sloveniji. V odboru za šport otrok in mladine ter komisiji za šport in zdrav življenjski slog otrok, mladine ter študentov na Ministrstvu za šolstvo in šport je že 33 let. Zadnjih sedem let je tudi predsednik odbora športa otrok in mladine na Zavod za šport RS Slovenije Planica, kjer se nenehno prizadeva za izboljšanje razmer v tem segmentu športa. Z organizacijskimi ukrepi je vpeljal vrsto novosti, tako, da so šolska športna tekmovanja v dolenjski regiji in širše dobila svojo veljavo pri mladih, kot tudi pri športnih pedagogih, ravnateljih in v lokalni skupnosti.

Pomemben je njegov prispevek na področju športne rekreacije. Delavske športne igre so na področju športa za vse nekakšen fenomen v slovenskem prostoru. Čeprav je drugod po Sloveniji ta oblika rekreacije skoraj zamrla, so se igre zaradi pravilnih in izvedbenih prijemov po njegovi zaslugi v Novem mestu obdržale. Leta 1992 je prevzel vodenje iger v času njihove največje krize in le-te so postopno postale zelo pomembna in množična oblika rekreacije zaposlenih v novomeški občini, ki so se obdržale že 60 let.

Mednarodne »Igre prijateljstva« so projekt, ki so ga začeli izvajati pred osemnajstimi leti. Od tedaj je na igrah sodelovalo že več kot 7500 mladih športnikov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Bosne in Hercegovine in Madžarske. Miran pri projektu sodeluje že od samega začetka in je predsednik skupščine »Iger prijateljstva« že tretji mandat zapored.

Poznan je kot dober organizator različnih tekmovanj. Od šolskih, rekreativnih, do mednarodnih kot so igre prijateljstva, igre treh dežel,  igre zamejcev, bil je vodja tekmovanja novomeškega atletskega mitinga, organizator tekem slovenskih članskih državnih reprezentanc v rokometu in košarki, član organizacijskega odbora kolesarke dirke po Sloveniji, organizator finalnih turnirjev v košarki za mlajše starostne kategorije, pripravil je odmevno prireditev Dan ženske slovenske košarke itd.. Organiziral je številna sindikalna tekmovanja ki so potekale v Novem mestu, igre elektrodistribucijskih podjetij Slovenije, igre sindikata KŽI Slovenije, igre delavcev tekstilne in usnjarsko predelovalne industrije Slovenije, igre zveze veteranov vojne za Slovenijo, igre sindikata KNG Slovenije, športnih iger delavcev pošte Slovenije, igre sindikata SKEI Slovenije, srečanja SVIZA Slovenije itd…

Aktivno sodeluje z društvom športnih pedagogov Dolenjske in Posavja in društvom športnih pedagogov Slovenije ter s številnimi športnimi društvi v Novem mestu. Sodelovanje poteka predvsem pri pripravi prireditve Športnik leta, ki vsako leto obeleži dogajanje v novomeškem športu in nagradi najboljše športnike in športne delavce. Prireditev je že šestindvajset let v njegovi režiji. Njegovo dobro sodelovanje s klubi se odraža tudi v podpori pri predlogu za priznanje več kot dvajsetih športnih društev in zvez v Novem mestu in širše. (ŽKK Krka)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča