Mladi slovenski košarkarji za bron na EP

Mladi slovenski košarkarji za bron na EP

-
0 69

Slovenska košarkarska reprezentanca do 18 let je v polfinalu evropskega prvenstva po nepopustljivi borbi žal izgubila obračun s Turčijo (72:64). Slovenci se bodo za tretje mesto še drugič na prvenstvu pomerili z Grki. Tekmo, ki se bo jutri začela ob 18. uri, bo v spletnem prenosu mogoče spremljati na spletni strani KZS ter Facebook strani KZS.

Košarkarji obeh ekip so bili na začetku polfinalnega obračuna zelo razpoloženi za igro v napadu. Turki so sicer hitro povedli z 2:8, vendar so naši fantje ujeli priključek in s košem Maja Dušaniča v osmi minuti srečanja prvič tudi povedli (14:13). V zadnjih dveh minutah prve četrtine so dve točki uspeli vpisati le Turki in tako pred nadaljevnjem tekme vodili za točko.

Naši fantje so na začetku druge četrtine v obambi postavili consko postavitev, ki je odlično delovala v četrtfinalu proti Veliki Britaniji. Kljub temu, pa so fizično močni Turki z igro pod obročem prihajali do svojih priložnosti in v 15. minuti ušli na dvanajst točk prednosti (17:29). Slabe tri minute pred koncem prvega polčasa je Gregor Glas s petimi zaporednimi točkami znižal na 25:33, polčas pa se je končal s prednostjo Turkov, 29:38. Pri Sloveniji sta bila v prvem polčasu strelsko najbolj razpoložena Gregor Glas (9 točk) in Maj Dušanič (10 točk).

Slovenci so po vrnitvi na parket z delnim izidom 13:2 ujeli priključek in s košem Roka Nemaniča povedli z 42:40. Varovanci selektorja Petra Markovinoviča so v obrambi nadaljevali s consko postavitvijo, kar je Turkom povzročalo kar precej preglavic. Fantom je v drugi polovici tretje četrtine stekla še igra v napadu, Slovenija je vodila že s 50:42 vendar so Turki pred zadnjim delom tekme znižali na 50:49.

Gregor Glas je po dveh minutah igre v zadnji četrtini z uspešnim metom za tri točke povišal prednost Slovenije, nato pa so turški košarkarji dosegli enajst zaporednih točk in štiri minute pred koncem tekme povedli za devet točk (56:65). Naši fantje so z vztrajno in agresivno obrambo sicer zaustavili Turke, v napadu pa jim je po nepopustljivi borbi tokrat zmanjkalo moči za preobrat. Gregor Glas je na koncu dosegel 20 točk, k temu pa dodal še 5 skokov in 4 podaje. Maj Dušanič je v statistiko vpisal dvojnega dvojčka (12 točk in 10 skokov), Bine Prepelič je dosegel 13 točk, Žiga Samar pa 8 (9 skokov in 4 podaje).

Z uvrstitvijo med štiri najboljše ekipe v Evropi, je slovenskim košarkarjem te generacije uspel izjemen uspeh, saj je dosežen rezultat predvsem trenutna nagrada za fante in člane strokovnega štaba, ki so v to vložili ogromno truda. Bistveno bolj pomembno je, da se skozi reprezentančne programe mlajših reprezentanc razvijajo igralci in igralke, ki bodo v prihodnosti nosilci slovenskih članskih reprezentanc. Dejstvo je, da so nosilci članske reprezentance, katera je v samem vrhu Evrope zadnjih 15 let, tudi v preteklosti nemalokrat bili igralci, ki v mlajših reprezentancah niso dosegli vidnejših uspehov, zato pri ocenjevanju rezultatske uspešnosti posameznih reprezentančnih nastopov, velja to upoštevati. Poleg uspešnih predstav košarkarjev na parketu pa si z enako mero čestitke zaslužijo tudi vsi člani strokovnega štaba, selektor Peter Markovinovič, pomočnika trenerja Danijel Radosavljavič in Primož Jurca, trener za telesno pripravo Filip Stepišnik ter maser Andrej Potrata.

Slovenija se bo jutri za tretje mesto še drugič na tekmovanju pomerila z gostiteljico prvenstva, Grčijo. Tekmo v skupinskem delu tekmovanja so pred tednom dni z rezultatom 54:72 dobili Grki. Obračun, ki se bo začel ob 18. uri, bo mogoče spremljati v spletnem prenosu na naši Facebook strani ter spletni strani KZS.

(Foto: FIBA)