Mlinarjeva ministrica

0
158

DZ je danes s 44 glasovi za in 43 proti imenoval Angeliko Mlinar za novo ministrico pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Kljub drugačnim napovedim in grožnjam so za Mlinarjevo glasovali poslanci koalicije z izjemo enega poslanca DeSUS, podprla sta jo tudi poslanca narodnosti.

Koroška Slovenka Angelika Mlinar, ki se je politično uveljavila v avstrijski in evropski politiki, vstopa še v slovenski politični prostor. Na položaj ministrice za razvoj, strateške projekte in evropsko kohezijsko prihaja z ne ravno spodbudno popotnico, saj je bila podpora pri njenem imenovanju izjemno tesna.

Zanimiv je še podatek z volitev za evroposlance: Angelika Mlinar je na volitvah dobila več preferenčnih glasov kot poslanec EP Franc Bogovič, poslanka DZ Violeta Tomić, Zmago Jelinčič ali bivši poslanec EP Lojze Peterle, ter več kot Milan Brglez in Luka Mesec skupaj.

Pred glasovanjem je premier Šarec pozval k podpori Mlinarjeve. Kot je poudaril, je Mlinarjeva “z dušo in srcem Slovenka”, njeno dvojno državljanstvo pa v ničemer ne vpliva na njene sposobnosti. Resor, za katerega se poteguje Mlinarjeva, je po Šerčevih besedah zahteven in zahteva trdo delo. Žalosti ga, da na zaslišanjih kandidatke glavna tema ni bila kohezija, “ampak smo slišali še kaj drugega“.

“Kandidatka je z dušo in srcem Slovenka, je pa bila avstrijska državljanka, ker je bil leta 1920 koroški plebiscit,” je poudaril in dodal, da to v ničemer ne vpliva na njeno imenovanje za ministrico oziroma na njene sposobnosti. “Zato me je nekoliko začudil ton razprave, ampak tako pač je v politiki,” je dejal.

Šarec si želi, da Mlinarjeve ne bi presojali po tem, “koliko je in koliko ni Slovenka“, temveč po njenem delu. “Zbrala je pogum in voljo – pripravljena se je spopasti z resorjem,” je poudaril in poslance še enkrat pozval, naj se v razpravah vzdržijo sodb o njenem izvoru.

Med vladnimi strankami so še vedno neenotni v DeSUS, poslanci opozicije pa bodo glasovali proti. V SNS svojega stališča niso predstavili.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj