ponedeljek, 6 maja, 2024
DomaLokalnoNoč Perzeidov

Noč Perzeidov

Noč utrinkov oz. meteorski roj Perzeidov. Slednji je dobil ime po ozvezdju Perzej, ki se nahaja na SV nočnem nebu. Velika večina meteorjev izhaja prav iz te smeri, zato je pri opazovanju zelo priporočljivo gledati proti SV, čeprav utrinke opazimo povsod na nebu.

Meteorji so ostanki kometa Swift Tuttle, gre za majhne kamenčke v velikosti od nekaj kilimetrov do nekaj centimetrov. Njihova glavna sestavina sta nikelj in železo, delci pri prehodu v zemeljsko atmosfero na višini okoli 100 kilometrov zaradi trenja zagorijo, mi pa to vidimo kot zvezdni utrinek.

Meteorji oz. zvezdni utrinki so večinoma sestavljeni iz železa, niklja in raznoraznih kamnin. Po domače povedano gre za kamenčke v velikosti nekaj milimetrov do nekaj centimetrov. Ko kamenček s hitrostjo 60 kilometrov na sekundo oz. 200 tisoč kilometrov na uro prileti v našo atmosfero, se zaradi trenja z molekulami zraka močno segreje, tudi do okoli 1500 °C. Zaradi tega zagori in mi vidimo to kot utrinek nekje okoli 100 km nad površjem.

Vremenski pogoji bodo zelo ugodni, saj bo jasno in razmeroma toplo, dogajanja pa ne bo motila niti mlada Luna, ki zaide že okoli pol enajste ure. Za opazovanje si izberite čimbolj temno in odprto lokacijo, daleč od nočnih luči. Upoštevajte tudi, da naše oči potrebujejo vsaj 20 minut, da se navadijo na temo.

(foto: Marjan Borovnik)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča