četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaMol ima na Dolenjskem in v Posavju dve črpalki, v Beli krajini...

Mol ima na Dolenjskem in v Posavju dve črpalki, v Beli krajini je ni

Ministrstvo za javno upravo je za prvega dobavitelja goriva za službena vozila v lasti ministrstev, mestnih občin in drugih institucij izbralo madžarski Mol. Posel je vreden več kot 25 milijonov evrov. Ministrstvo pojasnjuje, da bodo lahko javni uslužbenci gorivo izjemoma točili tudi na črpalkah Petrola in OMV-ja. Na JV Slovenije oz. na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini sta samo dve Mol-vi črpalki. Ena v Novem mestu, druga v Leskovcu pri Krškem. V Beli krajini je ni.

Do zdaj so javni uslužbenci gorivo točili na bencinskih servisih Petrola in OMV-ja. Oba sta se za isti posel potegovala tudi na tokratnem razpisu, a je bila njuna skupna ponudba za nekaj več kot pol milijona evrov dražja od madžarske. To so danes potrdili tudi na ministrstvu za javno upravo, a zneskov niso razkrili.

Mol je bil torej izbran kot prvouvrščeni dobavitelj za gorivo, javni uslužbenci pa bodo lahko gorivo glede na oddaljenost črpalk od sedeža naročnika ali glede na opravljanje službene poti izjemoma še vedno točili pri Petrolu in OMV-ju. Tako določa okvirni sporazum, ki ga je po izpeljavi odprtega postopka sklenilo ministrstvo.

“Javni uslužbenci bodo torej gorivo na lokacijah Mola točili le, če je Mol od sedeža oddaljen manj kot pet kilometrov ali je ta črpalka na službeni poti uslužbenca, če ta pogoj ni izpolnjen in v nujnih primerih pa tudi pri Petrolu in OMV-ju, s čimer smo v resnici razširili nabor bencinskih črpalk, naročilo pa je tudi gospodarnejše,” so zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Toda Mol ima v Sloveniji v lasti le 42 bencinskih servisov, kar je osemkrat manj od Petrola in OMV-ja. Pregled bencinskih servisov kaže, da je večina Molovih v vzhodni Sloveniji, na širšem območju Ljubljane, kjer je velika večina javnih institucij, pa so le trije Molovi bencinski servisi – dva v BTC-ju in eden na Rudniku. Ni jih niti na Obali, na poti iz Ljubljane na Primorsko je najbližji v Logatcu.

Mol pa naj bi že letos povečal število bencinskih servisov v svoji lasti. Junija lani je namreč podpisal pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, transakcija pa naj bi bila zaključena letos. S tem bo Mol pridobil še 120 bencinskih servisov po državi.

Minister Boštjan Koritnik je ob tem izpostavil, da država pri javnem naročanju ne sme izključiti posamezne družbe, ki je v lasti druge države, in dajati prednosti drugim družbam samo zato, ker so v lasti Republike Slovenije. “Osnovno načelo je gospodarnost, pa tudi enakopravna obravnava ponudnikov,” je poudaril. “Ključni cilj javnega naročanja je, da na zakonit način gospodarno ravnamo z državnimi sredstvi.”

Ministrstvo za javno upravo v postopkih izvedbe javnega naročila torej ne sme in ne more dajati prednosti domačim ponudnikom, ker bi bilo to v nasprotju s pogodbo o delovanju EU, delovanjem notranjega trga EU in evropskimi direktivami. “To je nedopustno vsaj od leta 2004, ko smo postali članica EU, iz slovenske zakonodaje pa se je preferiranje domačih ponudnikov pri javnem naročanju umaknilo že pred tem. Tako pogojevanje bi bilo torej negospodarno, poleg tega pa tudi nezakonito,” poudarja minister.

Na ministrstvu sicer tudi menijo, da naročniki ne bodo imeli težav z ugotavljanjem oddaljenosti voznega parka od najbližje Molove črpalke, prav tako na službeni poti ne bi smela biti težava najti črpalko.

Kot poroča portal Necenzurirano, so v zadnjih dneh uslužbenci enega od ministrstev prejeli dopis, v katerm je mogoče prebrati, da lahko uslužbenci točijo gorivo na bencinskih servisih Petrola in OMV le “v objektivnih okoliščinah”, kot bi bila denimo inventura na Molovem servisu. (STA, 24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča