petek, 3 maja, 2024
DomaKronikaMolotovko je v hišo občinske svetnice vrgel 17-letnik iz Črnomlja

Molotovko je v hišo občinske svetnice vrgel 17-letnik iz Črnomlja

Policisti in kriminalisti so ugotovili, da je molotovko v hišo občinske svetnice stranke LMŠ v Črnomlju Vesne Fabjan vrgel 17-letnik iz Črnomlja. Le nekaj dni pred tem je to preizkusil tudi v bližini domačega dvorišča in posnetek tudi objavil. Dogodek po trditvah policije ni imel politično obarvanega ozadja, pač pa je šlo za medvrstniško nasilje. Tarča napada je bil namreč sin občinske svetnice.

Policisti in kriminalisti so v sredo zaslišali osumljenca, ki je 9. aprila v stanovanjsko hišo v Črnomlju vrgel zažigalno steklenico, in s tem končali predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja Povzročitve splošne nevarnosti.

Kot je danes povedal vodja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto France Božičnik, so primer prevzeli kriminalisti PU Novo mesto, ki so z zbiranjem obvestil in materialnimi dokazi, ki so jih našli in zavarovali na kraju dejanja, kaznivo dejanje uspeli preiskati. Ugotovili so, da je dejanje storil 17-letnik iz Črnomlja.

Nekaj dni prej je v bližini domačega dvorišča opravil poskus delovanja molotovke in to tudi posnel. Policija ni našla nobenih dokazov, da bi bilo ozadje dogodka politično obravnavo, kot se je v javnosti namigovalo, pač pa so bila razlog medvrstniška nesoglasja. Tarča napada je bil namreč sin občinske svetnice.

Po Kazenskem zakoniku je za takšno kaznivo dejanje predpisana kazen do pet let zapora, a ker gre za mladoletnega storilca, se mu lahko izrečejo le vzgojni ukrepi, izjemoma denarna kazen ali mladoletniški zapor. 17-letnik se je sicer na zaslišanju branil z molkom.

Izjava PU Nm: 

Po intenzivni preiskavi so z zbiranjem obvestil in materialnimi dokazi so kriminalisti potrdili utemeljen sum in zaradi povzročitve splošne nevarnosti kazensko ovadili 17-letnika iz Črnomlja. V preiskavi so ugotovili, da je pred tem na domačem dvorišču opravil tudi preizkus delovanja zažigalne steklenice in to tudi posnel.

Za kaznivo dejanje povzročitev splošne nevarnosti je zagrožena zaporna kazen do 5 let zapora, saj je bila s požarom povzročena nevarnost za življenja ljudi.

Kazenski zakonik določa, da se mladoletniku, ki je bil ob storitvi kaznivega dejanja že star 16 let, pa še ni bil star 18 let (starejši mladoletnik) smejo izreči vzgojni ukrepi (ukor, navodila in prepovedi, nadzorstvo organa socialnega varstva, oddaja v vzgojni zavod, oddaja v prevzgojni dom, oddaja v zavod za usposabljanje). Izjemoma se mu sme izreči tudi denarna kazen ali mladoletniški zapor.

Kot je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije, so policisti in kriminalisti po zbiranju obvestil in preverjanju okoliščin dogodka (tudi navedb, ki so se pojavljale v javnosti) ugotovili, da motiv dejanja izhaja iz medvrstniških nesoglasij med mladoletnimi osebami.

(foto: LMŠ)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča