Morda so pa tako le spoznali paradižnik?

0
556

Marsikje po Evropi paradižnik zaradi suše ni dozorel, a vseeno so imeli po dveh letih (koronca) v Španiji v Buñolu (cca. 30 km od Valencie) spet tradicionalni festival La Tomatina, kjer so podoživeli obmetavanjem s paradajzem. No, sicer se večji del Evrope sooča z draginjo in negotovostjo ogrevanja v hladnejših dneh, mesecih.

Upam, da ne bodo že v ponedeljek Španci v EU poslali prošnjo za subvencioniranje poljščin, češ da je suša oklestila pridelek, pa čeprav so ga v samo eni vasi, res da gre za tradicionalni dogodek (če je normalen, ne vem) po ulicah in ljudeh razmetali več kot 140 – tisoč kilogramov.

Zametki festivala so se začeli že leta 1945, bolj pobalinskega oz. obračunavanja na tržnici, kjer so meški in vaški, predvsem slednji za obrambo uporabili paradižnike. Kar je že leto kasneje preraslo v tradicijo brez nasilja,… V času Francovega absolutizma oz. njegovega fašizma je bil dogodek, ker ni imel dovolj religioznih namenov, prepovedan, za kar pa se domačini takrat niso zmenili..Sledila so letja izobilja, a zadnja leta ne obetajo.

Svet tradicije, dvoličnosti, denarja in kretenizmov. Če morda niste vedeli za ‘paradajzanje’ so letos odšteli od 12 evrov dalje. Moje laično oko meni, da je veliko obiskovalcev festivala takšnih, ki se sicer v svojem domačem okolju največkrat zgraža nad vsako packo, ki jo morda opazi na ‘skodelici kofeta za po peš.’

In morda se je del mlajše generacije z vsega sveta le seznanil, da je za ketchup, salso in podobno potreben paradižnik. 😉