petek, 29 marca, 2024
DomaVremeMuhavosti vremena ni konca

Muhavosti vremena ni konca

Fronta s padavinami je pošteno napolnila potočne in rečne struge in v večjem delu Slovenije. Manjše reke v osrednji in vzhodni Sloveniji se lahko v noči na petek razlijejo. V petek bodo do velikih pretokov narasle Mura, Drava, Kolpa in Sava v spodnjem toku. Krka se lahko popoldne in v noči na soboto razlije v manjšem obsegu.

V prvem delu noči bo še obilno deževalo, med 400 in 800 metrov pa lahko sneži. Proti jutru bodo padavine slabele, tako da bomo petek začeli z rahlim dežjem. Na SZ bo ničla, drugod po nižinah bo večinoma med 3 in 5 stopinj, stopinjo ali dve več bo na Primorskem. Petek bo oblačen, nastajale bodo krajevne plohe in manjše nevihte, ki bodo pogostejše na jugu in vzhodu Slovenije, medtem pa bo na SZ prevladovalo suho vreme.

Hladno bo za sredino aprila, a bodo popoldanske temperature nekoliko višje kot v četrtek. Na jugu bo okoli 13 stopinj, na Goriškem bo stopinja manj. V osrednji in SV Sloveniji bo 10 stopinj, na SZ bo okrog 5 stopinj Celzija.

V gorah je prava zima, zaradi novega snega se je povečala nevarnost proženja snežnih plazov. Trenutno je 3. stopnje na 5 stopenjski lestvici, kar za sredino aprila ni prav pogost pojav. V visokogorju Julijcev je več kot 3 metre snega, nekaj ga bo zapadlo še ponoči in jutri, ko bo povsod v gorah oblačno in megleno, meja sneženja bo čez dan na okoli 1200 metrov.

V soboto dopoldne bo delno jasno in večinoma suho, popoldne bodo nastajale plohe in manjše nevihte, dnevne temperature bodo blizu 15 stopinj Celzija. Več oblakov bo ponovno v nedeljo, ko se bodo predvsem v vzhodni polovici Slovenije pojavljale manjše padavine. Zapihal bo SV veter, na Primorskem burja. Oblačen bo tudi ponedeljek, v osrednji in zahodni Sloveniji bo suho, na vzhodu bo občasno rahlo deževalo. Nekoliko pogostejše padavine trenutno ponovno kaže za torek. (Aleš Satler)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča