Na avtobusu pianistov AirTurn in ne bomba

0
4107

Današnje dogajanje na mejnem prehodu Obrežje se je končalo srečno. Zaradi suma, da je v prtljagi enega izmed potnikov na avtobusu predmet, ki je lahko nevaren oz. bi šlo lahko za eksplozivno napravo, je bil mejni prehod Obrežje zaprta do 11.30 ure. Izkazalo se je, da gre za napravo, ki obrača liste z notami in ne za eksplozivno sredstvo. S Policijske uprave Novo mesto so posredovali nekaj podrobnosti o dogodku:

Ob 08:30 se je na mejni prehod za mednarodni promet Obrežje, na vstop v Slovenijo pripeljal avtobus s 45-timi potniki. V postopku mejne kontrole je policist odredil temeljito mejno kontrolo, ki je zajemala tudi pregled prtljage z rentgenom. Pri pregledu so v enem od potovalnih kovčkov zaznali elektronsko napravo z napajanjem, ki je po svojih značilnostih in obliki vzbudila sum, da gre za eksplozivno napravo z mehanizmom za vžig. Rentgenski posnetek je bil poslan v takojšnjo presojo, kjer je bilo potrjeno, da gre za sumljiv predmet.

32-letnemu potniku iz Rusije so odvzeli prostost ter sprožili predpisane postopke za zavarovanje potnikov avtobusa, potnikov na mejnem prehodu ter uslužbencev policije in finančne uprave, ki so se takrat nahajali na mejnem prehodu. Mejni prehod so evakuirali, promet na avtocesti proti Obrežju pa omejili in zaprli.

Oglasil se je ruski pianist, ki so policisti odvzeli prostost

Pred dobro uro pa se je na družbenem omrežju Facebook oglasil tudi pridržani Rus. Gre za znanega pianista Andreya Gugnina.

“Zadržali so me na meji med Slovenijo in Hrvaško. Policisti so mi roke pridržali za hrbet in me vrgli na tla z obrazom navzdol. Meja je bila dve uri zaprta, na obeh straneh pa so nastale dolge kolone avtomobilov,” pravi Rus. Kot pravi, so ločeno zasliševali njegovo dekle in ji niso dovolili, da bi ga videla. “Poklicala je rusko veleposlaništvo v Ljubljani, kjer pa so ji dejali, da trenutno ne morejo narediti nič, saj policija ne daje pojasnil. Več kot dve uri so me držali v lisicah, z rokami za hrbtom, brez pojasnil.”

“Kot se je izkazalo kasneje, je naprava za pregledovanje na varnostni kontrolni točki v moji torbi zaznala nekaj, kar je bilo videti kot bomba. Dobesedno – z detonatorji in vsem tem,” nadaljuje Gugnin. “Policija ni imela pravice odpreti moje prtljage in so poklicali strokovnjaka iz Ljubljane. Ko je prišel, se je izkazalo, gre za napravo, ki jo uporabljam pri svojem delu – za obračanje listov z notami (Airturn 105),” piše pianist.

Naprava deluje kot pedalo, na katerega pianist pritisne, ko odigra notni zapis na strani, ta pa mu nato na zaslonu obrne list. “To pedalo ima veliko delov, ki so za rentgen zelo sumljivi,” poudarja.

“Želim opozoriti kolege glasbenike na to, da bi se izognili tako neprijetnim incidentom. Te pedale nosite samo v torbah. Ko je vse postalo jasno, so se policisti razveselili – nič manj kot jaz. Opravičili so se, mi prinesli kavo in bili zelo prijazni. Pokazali so mi fotografijo iz rentgenskega aparata in razložili, kako natanko na notranji strani pedala izgledajo detonatorji, baterije in sim kartice. Iskreno povedano, tudi jaz bi sklepal enako in tako razumem njihov položaj,” še pravi. (foto: FB Andrey Gugnin)

Policijsko poročilo:

Sumljiv predmet so nekaj pred enajsto uro pregledali strokovnjaki bombni tehniki specialne enote policije, ki so ugotovili, da predmet ni nevaren. Kriminalisti in kriminalistični tehniki so opravili ogled in ga prekinili, ko je bilo ugotovljeno, da gre za nenevaren predmet. Ob 11:25 uri so tako odpravili pridržanje 32-letniku in hkrati sprostili promet na mejnem prehodu in avtocesti, ko so ugotovili, da ni več nevarnosti za ljudi in premoženje. Kriminalisti so aktivnosti usklajevali z dežurnim preiskovalnim sodnikom in okrožno državno tožilko. Na okrožno državno tožilstvo bodo o dogodku poslali poročilo.

Operativno-komunikacijski center je za prve nujne ukrepe organiziral delo brežiških in prometnih policistov, v sodelovanju s policisti mejnih prehodov Obrežje, Dobova in Metlika. Pomoč pri intervenciji so poleg uslužbencev DARS, Poklicne gasilske enote Krško in uslužbencev nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma Brežice nudili še policisti specializirane enote za nadzor prometa, ki so izvajali naloge na območju policijske uprave Novo mesto.

Po zbranih ugotovitvah so bili postopki policistov v skladu s predpisanimi protokoli in postopki, predvidenimi za tak primer. Policisti so ostali na kontrolnih točkah zapor in preusmeritev še nekje do 12. ure, ko je promet na vseh cestah zopet stekel nemoteno.

Današnji dogodek na mejnem prehodu Obrežje je potrdil visoko pripravljenost in odgovornost slovenske policije za varovanje schengenske meje. Po zaznavi sumljivega predmeta so se nemudoma odzvale vse pristojne službe in vsaka na svojem področju, skladno z vnaprej določenimi postopki, odgovorno opravile svoje naloge. Na tem mejnem prehodu so policisti že večkrat obravnavali primere nevarnih sumljivih predmetov, tudi bomb. Le z doslednim odzivanjem na vsako sumljivo okoliščino je mogoče strokovno in odgovorno varovati državno mejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj