Na Hrvaško – ni povsem tako kot sta razlagala ministra

0
2242
Notranja ministra Slovenije in Hrvaške sta se v soboto v Ormožu strinjala glede prehajanja meje, upoštevajoč zdravstvene razmere. Potrdila sta, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost. Morajo pa predložiti svoje kontaktne podatke. Do šestih zjutraj na Hrvaško vstopilo 2.000 Slovencev.
Pa vendar ni povsem tako. Hrvaška policija je sporočila, da lahko posameznik iz Slovenije mejo prestopi z ustreznim dokazilom, vladni govorec Jelko Kacin pa opozarja, da je za zdaj prehod meje možen le za lastnike nepremičnin in plovil. Tudi na spletnih straneh Hrvaškega avtokluba (HAK) še vedno piše, da lahko državljani EU vstopajo na Hrvaško, “če imajo utemeljen razlog (gospodarske aktivnosti, poslovni sestanki, v prihodnosti turisti…)”.

Kot pojasnjujejo, je trenutno vstop tujih državljanov na Hrvaško mogoč le v primeru, ko gre za “poslovni ali drugi gospodarski interes za Hrvaško ali za neodložljive osebne razloge”. Za to morajo potniki pokazati tudi ustrezno dokumentacijo.

“Če gre za poslovni obisk, morajo državljani EU na mejnem prehodu pokazati dokumentacijo, iz katere je razviden gospodarski interes za Hrvaško, ali dokaz o interesu gospodarskega subjekta za prihod te osebe, ali vabilo na poslovni sestanek. Pod to kategorijo spada tudi dokazilo o plačani namestitvi ali rezervaciji za apartma ali hotel, dogovor o pavšalnem zakupu prostora v kampu, rezervacija parcele v kampu, najem turističnega čolna ali jadrnice, vplačani ali dogovorjeni turistični obiski Hrvaške kakor tudi cel drugi spekter turističnih aktivnosti,” so razložili.

Kakšni pa so torej upravičeni osebni razlogi? Ko gre za neodložljive osebne razloge, je treba predložiti dokumentacijo, ki potrjuje lastništvo nepremičnine na Hrvaškem ali plovila (možno tudi v obliki lizinga) ali pa dokazuje, da je prihod nujen zaradi pogreba člana družine. “Pod to kategorijo se kot mogoči razlog lahko navaja tudi skrb za člane družine, še posebej starejših, udeležba na sodnih obravnavah ali opravljanje državne mature, dostop do finančnih institucij, če tujec prejema plačo ali pokojnino od hrvaškega delodajalca, poroka člana družine in podobno,” navajajo na hrvaški policiji.

Obiska partnerja na konkretnem seznamu torej ni, lahko pa posameznik, preden se odpravi na pot proti sosedom, pošlje vprašanje na elektronski naslov uzg.covid@mup.hr, kjer bo dobil odgovor, ali lahko potuje na Hrvaško.

_________________________________________________________________________________

“V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes,” je pojasnil hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Morajo pa vsi hrvaškim oblastem predati svoje kontakte, da lahko v primeru izbruha novega žarišča covida-19 ustrezno in hitro ukrepajo. V ta namen na Hrvaškem razvijajo aplikacijo, v katero bi lahko ljudje vnesli svoje kontakte, še preden pridejo na mejni prehod. “To je pravzaprav tehnična rešitev, da bi lahko slovenski državljani te podatke oddali, še preden se odpravijo na pot, in tako prehajali brez zadrževanja,” je dejal. Po njegovih besedah bodo to rešitev predstavili predstavniki obeh policij, ki se bodo sestali predvidoma v sredo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj