petek, 19 aprila, 2024
DomaVremeV&F: Na JV Slovenije sneženje

V&F: Na JV Slovenije sneženje

Če je še pred nekaj dnevi kazalo, da bi lahko v nedeljo tudi nižine prekrila debelejša snežna odeja, pa sedaj kaže povsem drugače. Občasno bo rahlo snežilo le na JV Slovenije.

Je pa neobičajno močno sneženje v teh dneh zajelo dele Španije. V Madridu je v zadnjih 48 urah zapadlo okoli 20 centimetrov snega, v krajih nad 1000 metrov nadmorske višine pa lokalno tudi več kot pol metra. Tako obilne snežne pošiljke tu niso imeli že več kot 50 let. Na jugu Španije pa so močni nalivi in silovit veter povzročili poplave oz. pravo razdejanje.

Noč bo oblačna, nekaj jasnine bo le na Primorskem in v višjih legah severne Slovenije. Večji del noči bo suho, proti jutru pa bo Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko (vprašanje, če tudi Posavje) zajelo rahlo sneženje. V krajih z burjo bo zjutraj nekaj stopinj nad ničlo, drugje bo pod ničlo. V Zgornjesavski dolini se bo ohladilo do -12 stopinj, v preostalem delu Gorenjske in na Koroškem bo okoli -6, v Pomurju bodo -3 stopinje, v osrednji in JV Sloveniji pa bo -2 oz. -1.

Dan bo na JV Slovenije oblačen z rahlim sneženjem. Količina padavin bo majhna, a ker bo sneg suh, se ga lahko predvsem na Kočevskem do večera nabere okoli 5, lokalno morda tudi 10 centimetrov. Drugod bo suho. Po oblačnem dopoldnevu se bo popoldne predvsem na severu in zahodu države delno zjasnilo. Hladno in vetrovno bo. V alpskih dolinah bo tudi popoldne globoko pod ničlo, pri ničli se bo živo srebro ustavilo na Dolenjskem in v Beli krajini, dve stopinji v plusu bosta v osrednji Sloveniji in na SV-du, na Primorskem, kjer bo pihala močna burja, pa bo okoli 6, 7 st. C.

Ponedeljek bo v večjem delu države sončen, le na JV-du bo oblačno. Predvsem na Kočevskem lahko do tal še pripleše kakšna snežinka.  Torek bomo začeli z jasnim in mrzlim jutrom. Čez dan bo oblačnost od severa naraščala, a bo ostalo suho. Od srede do petka bo spet več jasnine. Ker bo zrak suh, bodo temperaturna nihanja med nočjo in dnevom velika. (Rok Nosan)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča