Na JV Slovenije v petek še večinoma suho

Na JV Slovenije v petek še večinoma suho

-
0 277

Končujejo se prazniki, s tem pa tudi dokaj sprejemljivo vreme. Današnji dan so zaznamovali JZ veter in visoke temperature. Ob vzhodni meji se je ogrelo vse do 24 stopinj, maestral pa je poskrbel, da je povsem ob morju ostalo pod 20 stopinjami. V prihodnjih dneh pa vode z neba očlitno ne bo manjkalo.

Obsežen ciklon nad Skandinavijo bo v naslednjih dneh krojil vreme v večjem delu Evrope. Na Finskem bo jutri snežilo, vmes bo večinoma suho vreme, Alpe pa bo dosegla hladna fronta. Nastajale bodo plohe in nevihte, v visokogorju bo snežilo, nižje bo jutri še deževalo.

Čez dan se bodo padavine, plohe in nevihte, razširile nad večji del Slovenije, JZ veter bo slabel. Na JV Slovenije bo padavin zelo malo oziroma bo tukaj do večera še večinoma suho. Nekoliko manj toplo bo. Temperature bodo pod 20 stopinj. Še najvišje se bo živosrebro povzpelo v južni polovici Slovenije, kjer bo do 19 stopinj. V Prekmurju, na Štajerskem in Koroškem do 17, v osrednjem delu in Goriškem do 16, medtem ko bo malo nad 10 stopinj na Gorenjskem.

V gorah booblačno in megleno. Padavine se bodo dopoldne iz Julijcev razširile nad celoten gorski svet. Nad 2100 metrov snežilo, nižje deževalo. Zjutraj in dopoldne bo pihal zmeren JZdnik, popoldne bo veter slabel. Nekoliko hladneje bo kot danes, na 1500 metrov bo 5 stopinj, na 2500m 2 stopinji pod ničlo. Visokogorje bo od jutri do nedelje prejelo zajetno snežno pošiljko, lokalno lahko zapade blizu meter novega snega, zato se bo ponovno povečala nevarnost proženja plazov.

Sobota bo oblačna in deževna, še bodo nastajale nevihte z lokalnimi nalivi, najmanj padavin bo na Primorskem. Zjutraj bo okoli 10, čez dan 15 stopinj Celzija. V noči na soboto se bodo padavine ob prehodu hladne fronte okrepile. Meja sneženja se bo iz začetnih 1800m, hitro spustila do okoli 700m, občasno pa bo lahko snežilo še nižje. Padavine bodo dopoldne slabele in do večera večinoma že ponehale. Zelo hladno bo, dnevne temperature bodo pod 10 stopinj. Ponedeljek bo suh, vetroven in precej oblačen, popoldne se bo postopno zjasnilo.