petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaNa meji spremembe ukrepov

Na meji spremembe ukrepov

Zaradi grožnje, ki jo predstavljajo nove različice SARS-CoV-2, od danes veljajo zaostreni pogoji za prehajanje meje. Na notranjih schengenskih mejah so znova uvedli kontrolne točke. Spremenili so se tudi pogoji glede predčasne prekinitve karantene ob prihodu v državo.

Za ves promet so 24 ur na dan na notranjih schegenskih mejah odprti trije mejni prehodi z Italijo, pet na meji z Avstrijo in dva na meji z Madžarsko. Še več mejnih prehodov je pretežno za prebivalstvo ob meji odprtih samo del dneva. Podrobnosti o odprtju in seznamu mejnih prehodov bo policija objavljala na svoji spletni strani.

Druga večja sprememba je glede predčasne prekinitve karantene ob vstopu v Slovenijo. V to so ob vstopu v državo namreč napoteni vsi, ki ne predložijo negativnega izvida na SARS-CoV-2, niso preboleli covida-19 ali niso bili cepljeni. Po novem je tovrstno karanteno s testiranjem na novi koronavirus mogoče prekiniti šele peti dan. Do zdaj je veljalo, da si jo lahko ob testiranju prekinil naslednji dan.

Večja novost pa stopi v veljavo naslednji ponedeljek, ko bo obvezno tudi testiranje vseh izjem, ki so zdaj lahko dnevno prehajale mejo. V okviru ukrepa morajo namreč predložiti negativni test na SARS-CoV-2, ki ni starejši od sedem dni. Med drugim bo to veljalo za čezmejne delovne dnevne ali tedenske migrante.

Večja novost bo stopila v veljavo v soboto, ko bo obvezno tudi testiranje vseh izjem, ki so zdaj lahko dnevno prehajale mejo.  (STA)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča