sobota, 20 julija, 2024
DomaLokalnoNa stadionu Portoval 54. memorial prof. Bojana Hrovatina

Na stadionu Portoval 54. memorial prof. Bojana Hrovatina

V soboto, 9. septembra, bo na stadionu Portoval v Novem mestu potekal 54. memorial prof. Bojana Hrovatina, ki bo štel tudi kot 33. državno prvenstvo in 9. mednarodno tekmovanje v atletiki športnikov invalidov – paraplegikov in tetraplegikov. Organizator tekmovanja z bogato tradicijo je Zveza paraplegikov Slovenije, soorganizatorja memoriala sta Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja ter Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski Paralimpijski komite.

Tekmovanje bo na atletskem stadionu Portoval (Topliška cesta 4, Novo mesto). Z boji na atletski stezi bomo začeli ob 9.30, končali pa ob 14.30. Športnice in športniki se bodo pomerili v troboju metov (disk, krogla, kopje/kij), troboju voženj (100m, 200m, 400m), na 800 m odprta kategorija in v memorialni disciplina 100 m s standardnimi vozički.

Uvodoma, ob 9.30, bo zbrane pozdravil Jože Okoren, predsednik Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja in dobitnik prve slovenske paralimpijske medalje. Svojo dobrodošlico bodo izrekli tudi predstavniki Mestne občine Novo mesto. Ob koncu športnega dogodka, ob predvidoma 14.30 uri, pa bodo zbrane športnike invalide in obiskovalce nagovorili tudi Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije in Gregor Gračner, podpredsednik Zveze za šport invalidov-Slovenskega Paralimpijskega komiteja (ZŠIS-SPK) ter ostali gostje.

Hrovatinov memorial je največje atletsko tekmovanje invalidov v Sloveniji. Poleg slovenskih športnikov invalidov, paraplegikov in tetraplegikov se ga bodo letos udeležili tudi atleti iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Severne Makedonije in Češke. Na tem mestu še nekaj besed o cenjenem in spoštovanem prof. Bojanu Hrovatinu. Prof. Hrovatin je bil pionir športa invalidov, ki je v Sloveniji pred več kot pol stoletja postavil temelje, na katerih stoji rekreacijski, tekmovalni in vrhunski šport vseh športnikov invalidov. V 60. letih je prvi vnesel športne vsebine kot (obvezni) program uspešne medicinske rehabilitacije paraplegikov, tetraplegikov in drugih telesnih invalidov. Njegovo delo na Zavodu SR Slovenije za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani je vključevalo rehabilitacijski, rekreativni in tekmovalni šport. Hkrati je opravljal funkcijo sekretarja Zveze za rekreacijo in šport invalidov Slovenije. Bojan Hrovatin je nepričakovano umrl marca 1970. V njegov spomin slovenski paraplegiki prirejajo vsako letno atletsko tekmovanje na državni ravni z mednarodno udeležbo.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča