petek, 3 maja, 2024
DomaLokalnoNadaljevanje FKK Kostanjevica

Nadaljevanje FKK Kostanjevica

Minulo soboto se je v Kostanjevi na Krki pričela že 6. edicija Festivala kulture Kostanjevica (FKK)Uvodoma so festival že tradicionalno odprle članice pevske skupine Društva podeželskih žena pod Gorjanci, njihovem nastopu pa je sledil nastop skupine Katalena, ki je ob tej priložnosti praznovala 22. obletnico delovanja. V nedeljski večer smo vstopili z razstavo The Witch Twins, avtorskim projektom brežiških vizualnih umetnikov Alena in Robija Predaniča. Ob otvoritvi je Jan Strajnar, vodja festivala FKK in predsednik Mladinskega društva Kostanjevica na Krki, dejal: »Pogumno smo stopili naproti 6. ediciji festivala FKK in jo začinili z dobrim programom in odličnimi umetniki, ki bodo v naši Kostanjevici na Krki ta teden navduševali vse kulture in umetnosti željne posameznike. Navkljub slabemu vremenu smo minulo soboto pozdravili vsaj 300 obiskovalcev, ki so uvodoma prisluhnili sedaj že tradicionalnemu nastopu članic Društva podeželskih žena pod Gorjanci, nato pa se prepustili nastopu skupine Katalene. Skupaj smo poskrbeli za odlično vzdušje! Zelo sem ponosen tudi na ekipo društva, ki zopet zavzeto dela, da lahko Kostanjevica na Krki za dober teden postane središče kulturnega dogajanja.«

V petek, 7. julija, sledi uprizoritev monopsihodrame »Vse sijajne stvari« v izvedbi igralca Uroša Fürsta pod režijsko taktirko Nataše Barbare Gračner, ki je pred kratkim prejela umaškega zlatega leva. Na glasbenem odru se bodo zvrstili pionirji slovenskega shoegaza Haiku Garden, pridih surovega roka in elektronike bo prinesla lokalna Karmakoma, z nami pa bo tudi ena najbolj vročih zasedb indie scene iz bivše Jugoslavije, KOIKOI.

V soboto, 8. julija, bo na vprašanje “Kako smo prišli do sem?” poskušala odgovoriti istoimenska predstava v koprodukciji Gledališča Glej in Moment Maribor.  Za kulture in umetnosti željne so snovalci FKK 2023 pripravili še literarni zajtrk z gledališko režiserko, pisateljico in publicistko Ivano Djilas, ki obeta iskriv pogovor. V zaključnem delu izpostavljamo nastop Drilla, vsestranskega raperja in ustvarjalca iz Izole. Ščepec ostrine bo dodal eklektični post punk trio Suzi soprano (Krško), za malo nostalgije pa bo poskrbel legendarni hrvaški roker Darko Rundek z Ekipo.

Obiskovalci se bodo v četrtek in petek lahko preizkusili tudi v ustvarjanju na scenografski delavnici pod vodstvom enega najboljših scenografov v Sloveniji in regiji, Branka Hojnika, otroci pa na počitniški gledališki delavnici pripravljajo predstavo pod vodstvom Terre Vere (3. – 7. julij 2023).

(foto: Uroš Abram, Jan Strajnar, Tina Brkopec)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča