petek, 19 aprila, 2024
DomaSvetNadaljevanje napadov, pogajanja brez napredka

Nadaljevanje napadov, pogajanja brez napredka

15. dan ruske invazije na Ukrajino pa so Rusi ponoči bombardirali naselja in plinovod v regiji Sumi. V Turčiji je potekalo srečanje ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova in ukrajinskega zunanjega ministra Dmitra Kulebe. Šlo je za prvi stik na visoki ravni med Kijevom in Moskvo, odkar je Rusija pred dvema tednoma napadla Ukrajino.  Kuleba je dejal, da Lavrov ni pristal na humanitarni koridor v Mariupolju. “Rusija ne bo odnehala, dokler ji Ukrajina ne ugodi.” Lavrov pa je dejal, da Zahod že nekaj let vzpostavlja nevarne razmere v regiji in da Ukrajino oborožuje s smrtonosnim orožjem. Dodal je, da ZDA “vodijo svet in suverenim državam ukazujejo, kaj naj naredijo. Tega Moskva ne počne.”

Lokalni svet v regiji Kijev je ljudem naročil, naj danes med premirjem zapustijo območje. Humanitarni koridor so odprli v Buči, Borodjanki, Irpinu in Gostomelu okoli glavnega mesta. Ko bodo prispeli do evakuacijske točke, jih bodo tam čakali avtobusi. Že danes je župan Kijeva Vitalij Kličko dejal, da je polovica prebivalcev prestolnice že pobegnila iz mesta.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzom danes znova pogovarjal o razmerah v Ukrajini, so sporočili iz Kremlja.

Predstavnik nemške vlade je dejal, da sta tako Scholz kot Macron pozvala Putina, naj nemudoma prekine z obstreljevanjem in zagotovi premirje. Oba sta Putinu dejala, da je potrebno rešitve najti s pogajanji med Ukrajino in Rusijo. Vsi trije so se strinjali, da bodo tudi v prihodnjih dneh ostali v tesnem stiku, je dodal nemški uradnik.
(foto: Twitter)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča