Naj bo izbira mesta za kopanje premišljena

0
514

Ob poletni vročini se številna obrežja slovenskih rek, jezer, ribnikov in gramoznic spremenijo v priložnostna kopališča, saj rekreacija v vodi in ob njej omogoča ohladitev, razvedrilo in sprostitev.

Lokacijo kopanja pa je potrebno kljub ugodni temperaturi vode izbirati premišljeno in se zavedati tveganj, ki jih predstavlja kopanje – ta so minimalna le na kopalnih vodah in ob upoštevanju vseh priporočil. Ob tem se je potrebno zavedati, da za lastno varnost in zdravje lahko največ storimo sami ter da je kopanje aktivnost na lastno odgovornost.

Za kopanje so pomembni meseci ko ima voda 15 stopinj C nad povprečno mesečno temperaturo. Temperature vode v rekah, jezerih in morjih so praviloma najvišje v avgustu, to je skoraj 2 meseca za najvišjem stadijem sonca ob poletnem solsticiju. Velik vpliv ima tudi dnevno nihanje temperature vode, ki je poleti lahko tudi preko 10 stopinj C, manjše na večjih rekah in večje na manjših rekah.

Temperatura voda v zadnjih desetletij narašča. Trendi segrevanja vode rek so na zahodu med +0,1 in +0,2 oC na 10 let, na vzhodu pa med +0,2 in +0,25 stopinj C. Najvišji trend naraščanja povprečne letne temperature se je pokazal na kopalni Krki pri Podbočju (+0,26 stopinj C na 10 let).

Zviševanje povprečnih dnevnih temperatur na Bohinjskem jezeru od leta 1939 do 2016 kaže, da so po letu 1990 najvišje temperature skoraj vedno višje od 20 stopinj C. (arso)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj