Več sto ljudi na protestu v Črnomlju

0
161

Ministrstvo za notranje zadeve namerava v Črnomlju postaviti sprejemni center za migrante, ki bi nelegalno prišli čez mejo s Hrvaško. Domačini pravijo, da so za načrte izvedeli iz medijev, napoved pa jih močno razburja; zato so pred Gradom v Črnomlju, pripravili protest.

V zadnjih dneh smo izvedeli, da se v občini Črnomelj pripravlja vzpostavitev migrantskega centra. Izvedeli smo tudi, da so bivalniki oz. zabojniki za občino Črnomelj že pripravljeni, v resnici namerava vlada sprva vzpostaviti le prehodni center, nato pa to hitro spremeniti v nastanitvenega. Prehodnih centrov namreč ne bo več, humanitarnih prevozov iz ene države v drugo tudi ne.

Nastanitveni center pa je vse kaj drugega kot prehodni, kjer se migranti lahko zadržijo le do 72 ur. V nastanitvenih centrih ostajajo.

Naj nas vlada še enkrat pozabi, protest v ČrnomljuMigrantski center je načrtovan v Črnomlju na Vražjem kamnu na vadbišču Športnega Kinološkega Društva Bela Krajina. To vadbišče je bilo zgrajeno z našimi belokranjskimi žulji. Samo 50 metrov stran je poligon, kjer trenirajo naši belokranjski otroci in mladostniki nogomet. Prav tako je v bližini trim steza, ki jo Črnomaljci redno uporabljamo in smo je težko pričakali. Ministrstvo pa se zanima tudi za zemljišča v območju Vinice in Preloke.

Črnomaljska občina je preveč obubožana, da bi občani lahko na to pristali. Ne samo zaradi degradacije prostora, tudi glede na dejstvo, da je Občina Črnomelj v velikem razvojnem zaostanku, je namestitev migrantov v našo občino nesprejemljiva. Brezposelnost v občin presega 22 odstotkov in je nad kritično mejo ter pomeni izredno žgoč problem.

Povprečna bruto plača v Občini Črnomelj je bila v letu 2015 kar za 29 odstotkov nižja od slovenskega povprečja, gospodarstvo je na dnu. Število delovnih mest v občini se je v zadnjih nekaj letih prepolovila.

Bela krajina potrebuje razvoj in ne še dodatno obremenitev s strani države. Naša občina je že tako pozabljena s strani države in že tako majhno in skromno Belo krajino država ne podpira.

Ljudje komaj shajajo, mladi odhajajo in se ne vračajo. Belokranjci in Črnomaljci na to enostavno ne moremo pristati in tudi ne bomo tiho.  Civilna iniciativa tako pripravlja javni protest, hkrati pa župane vseh treh občin javno pozivamo, naj podprejo našo iniciativo.