Najboljša kuharica je Slovenka-Ana Roš

0
276

Po izboru žirantov akademije The World’s 50 Best Restaurants, ki vsako leto izbira in predstavi najboljše kuharje sveta, je najboljša ženska med kuharji slovenska mojstrica kuhe Ana Roš. Organizacija je svojo odločitev o zmagovalki v kategoriji Female chef of the year objavila na svoji spletni strani.

“Dve Slovenki ta teden krasita naslovnice svetovnih medijev. Ena je Melania Trump, žena predsednika ZDA, druga pa je Ana Roš,” so ob objavi letošnje zmagovalke zapisali predstavniki akademije. Pojasnili so, da bo svečana podelitev nagrade potekala 5. aprila v avstralskem Melbournu.

Ana, ki sicer prihaja iz Kobarida, naj bi po lastnih besedah do svojega 18. leta komaj kdaj poprijela za kuhalnico. V kuhanje se je zaljubila, ko je med študijem spoznala svojega zdajšnjega partnerja, gostilničarja Valterja Kramarja iz Hiše Franko. “Najprej sem pomagala v strežbi, a nisem prav dolgo razmišljala,” je dejala in dodala, da sta z možem obnovila hišo in se lotila zgodbe o uspehu. Trma, disciplina, borbenost so jo gnali k izobraževanju, nabiranju izkušenj in kuharskih znanj. Naposled je na klin obesila diplomatsko kariero.

Kmalu so prišla povabila iz tujine. Leta 2008 je blestela v kuharskem šovu na italijanski državni televiziji RAI, leta 2011 je kuhala v New Yorku na prireditvi Le Grande Fooding, leta 2012 pa se je z zlatimi črkami zapisala v svetovno zgodovino kuhanja, ko so jo najboljši avantgardni oziroma avtorski kuharji z vsega sveta kot edino žensko predstavnico povabili k projektu Cook it raw. Navdušila jih je z jedjo, ki jo je pripravila iz rdeče pese in jo poimenovala železna zavesa. Sledila so predavanja ob boku velikih kuharskih mojstrov. Leta 2014 je v vlogi enega od kulinaričnih kritikov nastopila v šovu Skriti šef na POP TV. Po številnih ostalih priznanjih pa je leta 2015 po izboru prestižnega kulinaričnega združenja Jeunes Restaurateurs d’Europe postala najbolj talentirana kuharica leta. Lansko leto je ameriški Netflix o njej celo posnel in predvajal dokumentarec. Ana Roš je prava zvezda svetovne kulinarike. (24ur.com)