ponedeljek, 22 aprila, 2024
DomaSlovenijaNajmanjša prodaja avtomobilov v tem stoletju

Najmanjša prodaja avtomobilov v tem stoletju

AMZS analiza prodaje osebnih avtomobilov na slovenskem trgu v letu 2022 kaže, da je bila prodaja novih osebnih avtomobilov na slovenskem trgu lani najmanjša v tem stoletju. Prodanih je bilo le 46.339 novih osebnih avtomobilov, kar je 7649 manj kot v letu 2021 in pomeni upad prodaje za 14,17 odstotka. Velik upad je bil tudi pri prodaji lahkih gospodarskih vozil, saj je bilo lani prodanih 7139 lahkih gospodarskih vozil – 2548 oziroma 26,3 odstotka manj kot leta 2021. Skupaj je bilo lani v Sloveniji prodanih oziroma registriranih 53.675 novih osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil. To je 10.188 vozil oziroma 16 odstotkov manj kot leto poprej. Do tako majhne prodaje avtomobilov ni prišlo zaradi bistveno manjšega povpraševanja, temveč zaradi (pre)majhne ponudbe novih avtomobilov. Zmanjšal se je tudi uvoz rabljenih avtomobilov iz tujine.

AMZS je že večkrat izpostavil, da imajo izdelovalci avtomobilov v zadnjih letih precejšnje težave z dobavo sestavnih delov, še zlasti polprevodnikov, pa tudi z dobavo nekaterih drugih delov, za kar je vzrok vojna v Ukrajini. To je tudi lani vplivalo na dobavne roke za nove avtomobile, ki so bili, še zlasti za nekatere modele oziroma različice avtomobilov, izjemno dolgi. Marsikateri kupec tako ni dobil želenega avtomobila. Vse to se odraža pri prodajnih številkah novih avtomobilov na slovenskem trgu. Kot kaže AMZS analiza, narejena na osnovi podatkov Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije in objavljena na portalu AMZS Motorevije, so avtomobilski trgovci leta 2022 pri nas prodali le 46.339 novih osebnih avtomobilov.

Z načinom prodaje novih avtomobilov smo se tako vrnili v čase in razmere v nekdanji državi, ki se jih spomnijo le starejši: do novega avtomobila je bilo težko priti, pa čeprav je kupec imel denar. Takšno stanje je vplivalo tudi na cene novih avtomobilov, in sicer na dva načina: cene novih avtomobilov so se povečale tako zaradi višjih stroškov energije, cen sestavnih delov in stroškov dela kot zaradi zmanjšanja popustov, ki jih avtomobilski trgovci običajno ponujajo kupcem novih avtomobilov. Ker je bilo povpraševanje večje od ponudbe, so lahko trgovci avtomobile prodajali brez ali z minimalnimi popusti. To je pomenilo, da so trgovci dosegli višje marže oziroma razlike v ceni, kot bi jih ob običajnih razmerah na trgu, to pa je seveda vplivalo na njihove rezultate poslovanja. Kljub manjši prodaji so finančni rezultati slovenskih avtomobilskih distributerjev in trgovcev v letu 2022 nadpovprečno dobri. Jasno sliko bodo sicer pokazale šele bilance poslovanja za leto 2022, a ob tem je treba upoštevati, da je večina distributerjev avtomobilov v Sloveniji v tuji lasti in da imajo tuji lastniki veliko manevrskega prostora za prikrojitev rezultatov poslovanja v skladu z davčno optimizacijo.

Ker so bile pri izdelavi in prodaji električnih avtomobilov enake razmere, so se tudi električni avtomobili prodajali po visokih cenah in praviloma brez popustov. To je seveda vplivalo na finančno ugodno poslovanje distributerjev avtomobilov, ki pa kljub temu pričakujejo in zahtevajo od države, da finančno spodbuja razvoj e-mobilnosti – namesto da bi vsaj del dobička pri prodaji, vsaj električnih, avtomobilov namenili za razvoj e-mobilnosti. Podatki kažejo, da je bilo lani v Sloveniji prodanih 2293 električnih avtomobilov, kar je v primerjavi z letom poprej 570 več. A med vsemi novimi lani prodanimi osebnimi avtomobili so električni avti še vedno predstavljali le 4,94-odstotni delež.

Najbolj prodajani novi osebni avtomobil v Sloveniji leta 2022 je škoda octavia. Renault clio, ki je bil vrsto let na prvem mestu, je torej izgubil svoj primat. Njegova prodaja se je namreč zmanjšala za več kot polovico in tako ga je prehitela škoda octavia, ki je s 1808 avti prvič postala najbolje prodajani model na slovenskem trgu. Pred clia se je prerinil tudi VW T-roc, ki je bil – tako kot predlani – tudi najbolje prodajani cestni terenec oziroma križanec.

Vzrok za nizko prodajo novih avtomobilov v letu 2022 je tudi manjši izvoz novih, pri nas prvič registriranih avtomobilov, na tuje trge (običajno je približno do tretjine novih avtomobilov našlo pot na tuje trge). Lani je bil izvoz bistveno manjši zaradi dveh vzrokov: dobave avtomobilov so bile omejene, distributerjem oziroma trgovcem pa se je bolj splačalo avtomobile prodati na slovenskem trgu, saj so s tem več zaslužili, kot če bi avte izvozili.

Nizka prodaja novih avtomobilov vpliva tudi na trg rabljenih

Pomanjkanje oziroma daljši dobavni roki za nove avtomobile, pri čemer je tržna logika ponudbe in povpraševanja prinesla še nadaljnjo rast cen avtomobilov, so vplivali tudi na dogajanje na trgu rabljenih vozil, pri katerih so cene v zadnjih letih prav tako poskočile, poleg tega pa je zaradi manjše prodaje novih avtomobilov, kar se dogaja že od leta 2020, na trgu manko malo rabljenih. Še ena ugotovitev AMZS, tokrat iz javno dostopnih podatkov o registracijah vozil, kaže, da se je lani v primerjavi z letom 2021 pri nas uvoz rabljenih avtomobilov iz tujine zmanjšal za 5 odstotkov – na novo je bilo registriranih 35.529 rabljenih avtomobilov iz tujine.

Pri AMZS portalu za prodajo in nakup rabljenih avtomobilov DoberAvto.si ugotavljajo, da se je lani jeseni obisk pri trgovcih z rabljenimi avtomobili precej zmanjšal, kar je znak ohlajanja trga, ki preprosto ni več hotel sprejeti tako visokih cen rabljenih avtomobilov. »Tudi na spletnem oglasniku DoberAvto.si zaznavamo, da so cene rabljenih avtomobilov zadnje mesece nižje, kot so bile še denimo lani poleti. Seveda to ne velja za vse znamke in vse modele. Avtomobili, ki so tradicionalno najbolj zaželeni in imajo sloves, da dobro služijo svojemu namenu tudi kot rabljeni, ohranjajo višjo ceno«, je povedal Peter Kavčič, urednik portala DoberAvto.si.

Pri DoberAvto.si imajo dober pregled nad tem, kaj kupce najbolj zanima, saj nenehno spremljajo statistiko obiska spletne strani, »zato z veliko gotovostjo pričakujemo, da se bo povečalo povpraševanje po dobrih rabljenih avtomobilih z znano zgodovino servisiranja brez skritih napak. Dejstvo je, da si novih avtomobilov mnogi ne bodo mogli več privoščiti na način, kot je bil še do nedavnega samoumeven. Zagotovo bodo v prednosti avtomobili, kjer bo kupec vsaj približno vedel, kaj se je z avtomobilom dogajalo in kaj lahko pričakuje v obdobju, ko ga bo uporabljal. Za takšne avtomobile bodo kupci pripravljeni odšteti tudi kak evro več, vseeno pa ne bodo kupovali avtomobilov za vsako ceno,« je obete za prihodnost strnil Kavčič in ob tem poudaril, da je – tako z vidika varnosti vožnje z (rabljenim) avtomobilom kot glede na stanje na trgu –, še toliko bolj pomembno, da lastnik avto vzdržuje po navodilih izdelovalca in upošteva ustrezne standarde, nadomestne dele in maziva, ki jih je treba uporabljati pri vzdrževanju. »Na DoberAvto.si je rubrika OBETAVNO vozilo eden od prvih filtrov, ko iščemo čim boljši rabljen avto, saj gre v tem primeru za avtomobile z znano zgodovino lastništva in s kilometri, ki so se beležili na vseh tehničnih pregledih v Sloveniji, poleg tega pa značka OBETAVNO razkrije tudi da avtomobil ni v bazi ukradenih ali zastavljenih vozil. V prihodnje pričakujemo povečanje pregledov avtomobilov pred prodajo oziroma nakupom, kar bo zlasti aktualno pri avtomobilih, vrednih več kot 15.000 evrov. Tovrstne preglede, ki obsegajo več kot 100 kontrolnih točk, izvajajo mojstri v AMZS servisnih delavnicah, oglas za avto, ki je bil na tak način pregledan, pa ima na DoberAvto.si značko AMZS PREVERJENO«, je še pojasnil Kavčič. Glede konkretnih karoserijskih oblik pa je mnenja, da bo naraščalo povpraševanja po cestnih terencih. (AMZS)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča