NA+KLJUČ+JE ŠTIRIH ZGODB

0
79

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje hrani blizu 1300 likovnih del, ki jih je v pol stoletja na taborih v Trebnjem, ustvarilo 300 umetnikov, iz 34 držav, iz vseh celin. Umetniški svet galerije se je po 13 letih odločil za novo stalno postavitev, za katero si izbrali 131 del 108 umetnikov iz 34 držav. Razstavo so zasnovali časovno in geografsko. Pomemben del predstavljajo dela slovenskih avtorjev.

»Galerija Trebnje s svojimi povezavami in s sodelovanjem s tujimi centri naivne umetnosti odpira možnost, da slovenski ustvarjalci dobijo priložnost, da jih spoznajo tudi v tujini. S svojo zbirko tako predstavlja ambasadorja slovenske umetnosti in je nujen sogovornik k razvoju te pomembne veje izražanja, ki je neusahljiv vir navdiha pri razumevanju, do kam seže pomen človekovega ustvarjanja,« je na svečanem odprtju dejal Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, sicer tudi predsednik strokovnega sveta trebanjske Galerije likovnih samorastnikov.

NA+KLJUČ+JE ŠTIRIH ZGODB»Snovalci in izvajalci so nalogo odlično opravili in danes s ponosom predstavljamo del zbirke v novi podobi – v vsej svoji barvitosti in svežini, saj kar polovica razstavljenih del še ni bila na ogled v okviru stalne postavitve,« pa je bila zadovoljna Patricija Pavlič, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje, po katerega okriljem trebanjska galerija deluje že več kot 20 let. Novo stalno postavitev bodo sicer v sklepnem delu letošnjega jubilejnega leta, ko praznujejo 50-letnico mednarodnih likovnih taborov, oplemenitili še z izdajo obsežnega  kataloga galerijske zbirke s predstavitvijo vseh avtorjev in del, ki so jih podarili trebanjski zbirki.

V Trebnjem so ob odprtju nove stalne postavitve odprli tudi razstavo štirih slikarjev, ki predstavljajo sodobno slovensko samorastniško umetnost. To so: Borut Holland, Samo, Darja Štefančič in Janez Štros. Začasna razstava NA+KLJUČ+JE ŠTIRIH ZGODB bo na ogled do 11. februarja prihodnje leto. (Manca Zobavnik)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj