FOTO: Našli meteorit ‘Novo mesto’

0
5448

Iskalci kosov meteorita, ki so se v soboto množično zbrali v Mirni Peči na Dolenjskem, so bili očitno uspešni. Geolog Bojan Ambrožič je namreč na svoji spletni strani zapisal: “Najden je bil nov slovenski meteorit, meteorit Novo mesto.

Gregorju Kosu in njegovemu sinu se je v sredo ‘nasmehnila’ res redka sreča – meteorit. To je bilo naključje, z avtomobilom sta se pripeljala na dvorišče in sta opazila čuden kamen, ki ga do zdaj tam ni bilo, je opisal najditelj. Ta je potem sina poslal po nenavaden predmet. “To sva našla že v sredo popoldne,” je povedal. ”Magnet, s katerim sva želela preveriti, ali gre morebiti za meteorit, ni prijel, ker je bil pokvarjen”, pojasnjuje zaplet. Če tega zapleta ne bi bilo, bi meteorit Novo mesto najverjetneje javnost občudovala že kakšen dan prej.

Ker je takrat krožilo veliko lažnih najdb, se je zato v sredo odločil, da se ne bo izpostavljal. Potem pa je včeraj gledal fotografije oziroma poročila o tem, kakšen kamen iščejo geologi, in ugotovil, da je njegova najdba zelo podobna temu, kar iščejo strokovnjaki. Potem jih je poklical in ti so potrdili, da gre za meteorit, je z navdušenjem oznanil Bojan Ambrožič.

Že v soboto je Ambrožič objavil podrobnosti organizirane iskalne akcije, na kateri se je zbralo več kot 30 iskalcev. Po kratkem uvodnem sestanku v Mirni Peči so se razdelili v devet skupin, kasneje pa se je iskanju pridružila še deseta skupina.

Vsaka skupina je iskala na drugi lokaciji, najbolj pa so se osredotočili na področje med vasmi Mirna Peč, Jablan in Kuzarjev Kal.

(FOTO: Miro Majcen/POP TV)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj