petek, 12 julija, 2024
DomaSlovenijaNavodila za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov

Navodila za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju z vodstvi bolnišnic izdelalo navodila za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov. Opredelili so kapacitete posameznih bolnišnic in predvideli njihovo aktivacijo v šestih fazah, določenih glede na skupno število hospitaliziranih covidnih bolnikov v državi.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je osnovni cilj zagotovitev potrebnih kapacitet za obravnavo covidnih bolnikov in maksimalna realizacija ostalih programov. S 13. avgustom pa so tudi znova vzpostavili tedenske avdio-video konference s covidnimi bolnišnicami.

Iz navodil, ki so jih z ministrstva posredovali STA, je razvidno, da dnevno spreminjanje zmogljivosti v bolnišnicah ni dopustno. Spremembe so možne le med posameznimi fazami oz. s soglasjem nacionalnega koordinatorja.

Pogoje za obravnavo bolnikov s covidom-19, ki poteka ločeno od ostalih, morajo sicer zagotavljati v vsakem urgentnem centru oz. ambulanti za nujno pomoč. Ko je s testom potrjena okužba ter postavljena indikacija za hospitalizacijo, se bolnike napoti v bolnišnice, ki so v določeni fazi opredeljene kot covidne.

Podatke o trenutni zasedenosti po posameznih covidnih bolnišnicah se spremlja v aplikaciji ministrstva za zdravje. Dokler skupno število hospitaliziranih ne preseže 250, se podatke vnaša najmanj enkrat dnevno do 8. ure, ko bo hospitaliziranih covidnih bolnikov več, pa najmanj dvakrat dnevno, in sicer do 8. ure in do 20. ure. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča