Ne zamudite vrhunskega poletja v Brežicah

Ne zamudite vrhunskega poletja v Brežicah

-
0 208

V Brežicah so podrobno predstavili dogajanje največjega posavskega festivala »Brežice, moje mesto«, ki se bo pričel 24. junija in trajal vse do 30. junija.

Organizator, Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, upa, da bodo v letošnjem letu festival spremljale ugodne vremenske razmere; v tem primeru na lokaciji v vseh dneh pričakujejo preko 25.000 ljudi, največ na petkovem in sobotnem dogajanju, ki ju spremlja bogat in brezplačen koncertni program. Glavna izvajalca velikega odra sta Siddharta (28.6.) in Gibonni (29.6.), pospremili pa ju bodoManouche, Nika Zorjan in Elemental. Že tradicionalno pa brežiški oder pripada tudi domačinki Nuši Derenda, ki je na današnji novinarski konferenci na kratko predstavila svoje letošnje goste. » Tokrat sem v goste povabila prijateljico Alyo, s katero se na odru res zelo dobro počutim in Klemna Slakonjo, ki naju v preteklosti veže predvsem nastop v oddaji Zvezde pojejo. Ker pa vedno na oder povabim tudi vsaj eno legendo slovenske glasbe, je letos moje vabilo sprejel Aleksander Mežek in prav lepo si je predstavljati poletni večer ob njegovih hitih«, je povedala Nuša Derenda, ki bo na odru v mestnem jedru nastopila v sredo, 26. junija.

Na današnji novinarski konferenci je bila predstavljena tudi vse bolj kulinarično razpoznavna Kuhna na ulci. Dolgoletna vodja projekta, Katarina Hauer, je podrobno predstavila letošnje dogajanje, ki ga povzema naslov Špageti vestern z dodatnimi filmsko obarvanimi dnevnimi poimenovanji Za prgišče dolarjev, Devet veličastnih in Bilo je nekoč na divjem jugovzhodu. Med kuharji je še posebej izpostavila prihod Mojmirja Šiftarja, najobetavnejšega mladega kuharja leta 2019 po Gault & Millau vodniku, svetovno priznanega kuharja Igorja Jagodica ter hrvaško kulinarično zvezdo Mateja Jankovića, ki se kuhanja v Brežicah izjemno veseli. Kuhna na ulci se bo v sklopu festivala odvijala 26., 28. in 29. junija s pričetkom ob 15. uri.

Že 9. leto zapored pa na festivalu ne gre brez najuspešnejšega brežiškega športnika vseh časov, Primoža Kozmusa, ki tudi letos skrbi za športno zgodbo festivala. S svojo ekipo pripravlja Tek s Primožem Kozmusom, ki se bo tudi tokrat pričel z otroškim tekom ter nadaljeval s preizkušnjo na 3,5 km in 10,5 km dolgi progi po brežiških ulicah, pripravili pa so tudi poslovni tek trojk. Tek se bo odvijal v soboto, 29. junija, dan zatem pa obiskovalce čaka še en športno obarvani dogodek. Drugič zapored se bo namreč v nedeljskem dopoldnevu odvil Bosonogi pohod z Lojzetom Ogorevcem, ki bo pogumne pohodnike bosih nog popeljal na Sv. Vid.

Festivalsko dogajanje bo namenjeno tudi najmlajšim. Te bo v sobotnem dopoldnevu zabavala Romana Kranjčan, ki letos prihaja na Škratjo čarovnijo. Pridružili se ji bodo plesalci plesnega društva Imani ter pevci in pevke Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice.

Dogajalo pa se bo tudi na Gradu Brežice. Najprej 24. junija z Dnevom kruha, vina in salam; Nastopila bo zasedba Gadi, Brežiški Florarji, Gasilski pihalni orkester Loče, Brigita Šuler in Lojze Ogorevc, dogodek bo povezoval Vinko Šimek. Potekalo bo tudi tekmovanje za najboljši festivalski kruh in razglasitev zmagovalcev Županovega vina, predstavila pa se bodo številna lokalna društva.

26. junija bodo na brežiškem gradu obeležili 70-letnico Posavskega muzeja Brežice; Osrednja slovesnost bo potekala ob 11. uri z odprtjem večzvrstne razstave Štirje elementi: 3 – Zemlja, ob 19. uri pa vabljeni na Večer pod muzejem, ko vas bodo z vinom in glasbo popeljali v osmo desetletje muzeja. Poseben gost bo prof. dr. Janez Bogataj.

Festivalsko dogajanje se bo zaključilo v nedeljo, 30. junija, s Summer jamom v Beach Bar Tochki ob reki Krki. Zadnji dan bo tako namenjen sproščenemu druženju ob spremljavi obvodnih iger in DJ glasbe za tiste, ki jim bo po napornem festivalskem tednu še ostalo nekaj moči.

Na festival se lahko brezplačno odpravite tudi s festivalskim avtobusom, ki vas bo v Brežice pripeljal iz Ljubljane, Grosuplja, Trebnjega in Novega mesta. Nedvomno pa Brežice v zadnjem junijskem tednu vabijo k daljšemu bivanju, za rezervacije nočitev pa je potrebno pohiteti, saj se v času festivala le-te hitro polnijo.  (Simona Potočar Agrež)

(FOTO: Luka Rudman)