petek, 29 marca, 2024
DomaKronikaNesreče in nasvet pešcem

Nesreče in nasvet pešcem

4. 10. ob 6.45 smo bili obveščeni o prometni nesreči na Šmihelski cesti v Novem mestu. Policisti so opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 40-letna voznica osebnega avtomobila zaradi nepravilnega premika z vozilom trčila v 17-letnega voznika mopeda, ki je padel in se lažje poškodoval. Povzročiteljici nesreče so izdali plačilni nalog.

Povzročiteljica nesreče pod vplivom alkohola

Okoli 20.30 se je zgodila prometna nesreča z udeležbo voznice osebnega avtomobila in voznika traktorja v Zameškem na območju PP Šentjernej. Po prvih ugotovitvah policistov je 47-letna voznica osebnega avtomobila zaradi
nepravilne strani vožnje trčila v kmetijski traktor, ki ga je vozil 28-letni voznik. Povzročiteljica, ki se je v nesreči lažje poškodovala, je imela v litru izdihanega zraka 0,80 miligramov alkohola. Policisti bodo zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Motoristu odvzel prednost

O trčenju motorista in voznika osebnega avtomobila na območju Radne (PP Sevnica) smo bili obveščeni okoli 18.30. Policisti PPP Novo mesto so ugotovili, da je 22-letni voznik osebnega avtomobila v križišču odvzel prednost 26-letnemu motoristu. Poškodovanega motorista, ki je po trčenju padel, so oskrbeli v brežiški bolnišnici. Policisti okoliščine še preverjajo in bodo zoper povzročitelja nesreče ustrezno ukrepali.

Poškodba peške na dvorišču

Nekaj pred 10. uro smo bili obveščeni o povoženju peške na območju Planine pri Raki. Krški policisti so ugotovili, da se je nesreča zgodila na dvorišču stanovanjske hiše, kjer je 52-letni voznik tovornega vozila pri vožnji vzvratno trčil v 84-letno peško, ki se je nahajala za vozilom. Huje poškodovano žensko so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.
Policisti bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo.

Na prehodu za pešce trčil v otroka

Nekaj pred 15. uro se je zgodila prometna nesreča na Kandijski cesti v Novem mestu. Policisti so ugotovili, da je nesrečo povzročil 27-letni voznik osebnega avtomobila, ki je na prehodu za pešce trčil v 10-letno deklico, ki je pravilno prečkala cesto. Lažje poškodbe so ji oskrbeli v bolnišnici. Policisti so povzročitelju nesreče zaradi kršitve izdali plačilni nalog.

Za nesrečo odgovorna peška

Brežiški policisti so bili nekaj pred 16. uro obveščeni o povoženju peške na Trgu izgnancev v Brežicah. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je za nesrečo odgovorna 18-letna peška, ki je stekla čez cesto v trenutku, ko je mimo pripeljal voznik avtobusa, ki trčenja ni mogel preprečiti. Lažje poškodovano peško so reševalci oskrbeli in jo odpeljali v brežiško bolnišnico.

Pešci so v tem letnem času, ko se temni del dneva daljša, pogostejša je tudi megla in padavine, najbolj ogroženi udeleženci v prometu. Policisti ugotavljamo, da bi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji okoli četrtine prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. V temnih delih dneva naj nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni pločnikov za pešce, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.

Pešce zato ponovno pozivamo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbijo za svojo varnost. Opozorilo velja tudi voznikom, ki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča