torek, 19 marca, 2024
DomaKronikaNeuradno na Dolenjskem, uradno pa ...

Neuradno na Dolenjskem, uradno pa …

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so po neuradnih informacijah 24ur.com v hišnih preiskavah na Dolenjskem zasegli ogromno količino cigaret iz nezakonite proizvodnje. Šlo naj bi za mednarodno kriminalno združbo, ki naj bi ji najprej na sled prišli v Nemčiji in o tem obvestili slovensko Finančno upravo. Gre za kazniva dejanja davčne zatajitve, saj naj bi bila proizvodnja in prodaja cigaret pri nas organizirana na nezakonit način, saj naj osumljenci za to ne bi imeli dovoljenja, niti niso plačevali nobenih davčnih obveznosti.

Cigarete naj bi prodajali tudi v Nemčiji, Avstriji in na Hrvaškem. Po neuradnih podatkih naj bi jih tedensko prodali za več milijonov evrov, milijonski pa naj bi bili tudi zaslužki. Preiskovalci naj bi aretirali tudi organizatorja nezakonite proizvodnje cigaret, slovenskega državljana.

POLICIJA je sporočila:

V predkazenskem postopku so sprva ugotovili več dobav predhodnih sestavin za izdelavo cigaret na območje Slovenije, pri čemer so bili podani utemeljeni razlogi za sum, da so se dobave predhodnih sestavin nanašale na vzpostavljanje oziroma delovanje nezakonitega obrata za proizvodnjo neobdavčenih tobačnih izdelkov oziroma cigaret na območju Slovenije.

V okviru predkazenskega postopka je NPU izvajal klasične in prikrite policijske ukrepe. Prav tako se je izvajalo mednarodno sodelovanje v obliki izmenjave operativnih ugotovitev preko Europola. Predkazenski postopek v Sloveniji usmerja Specializirano državno tožilstvo RS.

Izpostavljamo odlično sodelovanje NPU in Finančne uprave RS, Sektorja za preiskave, katerega uslužbenci so bili navzoči pri izvedbi zaključne akcije.

V okviru izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov ter s kombinacijo mednarodnega sodelovanja in hišnih preiskav so preiskovalci NPU ugotovili, da je bilo v skritem obratu izdelanih najmanj 2.641.200 kosov cigaret in posebej zaseženih najmanj 816 kg rezanega tobaka, 1392 kg tobačnih listov in 425 kg že narejenih cigaret, ki niso pakirane v škatlice. Osumljenci so se na ta način izognili plačilu trošarin in davka na dodano vrednost, s čimer so si pridobili protipravno premoženjsko korist v višini približno 730.000 evrov. Zaseženih je bilo tudi skupno 170.000 evrov gotovine, celotna strojna proizvodna linija za izdelavo cigaret, vsi potrebni pripomočki in oprema za izdelavo cigaret ter štiri priklopna vozila.

V zaključni akciji je sodelovalo 40 preiskovalcev NPU, kriminalisti policijskih uprav Novo mesto in Ljubljana ter uslužbenci Sektorja za preiskave pri Finančni upravi RS.

Po naših neuradnih informacijah gre za poslopje v neposredni bližini Korenitke, v občini Trebnje. Slednje naj bi bilo najeto in so tam po besedah očividcev večkrat zaustavila tovorna vozila poljskih registrskih tablic….v večernih oz. nočnih urah. V teh dneh pa so pristojne službe odstranile tudi t.i. sporno komoro, kjer naj bi nastajali cigareti……

(foto: simbolična fotografija)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča