petek, 26 julija, 2024
DomaVremeNevarnost visokih voda in zemeljskih plazov

Nevarnost visokih voda in zemeljskih plazov

Arso je za popoldne, ponoči in petek oz. vse do sobote za vso državo razglasil oranžno opozorilo. Pričakujejo, da bo padlo med 50 in 100 milimetrov dežja, ponekod lahko tudi od 150 do 200 litrov dežja na kvadratni meter. Tokratno dogajanje pred fronto in s prehodom fronte bo trajalo dlje oz. približno 36 ur, kar je glede na predhodne ujme, ki so silovito udrihale po Sloveniji precej več ur. Tokratni razvoj vremena je bolj tipičen za jesen oz. jesensko deževje.

Strokovnjaki so opozoril, da bo naraščanje voda silovito. Vodo bodo naraščale predvsem v petek in soboto. Opozarjajo, da naj bodo ljudje previdni.

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo od četrtka zvečer do vključno sobote zaradi napovedanih povečanih padavin in namočenosti tal povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, svetujejo. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča