FOTO: Toča, nalivi, udari strel, močan veter

FOTO: Toča, nalivi, udari strel, močan veter

-
5 1799

Na koledarski prvi poletni dan se vročina še stopnjuje, prav tako pa že nastajajo nevihte. Nekaj pred 18. uro se je nevihtna linija povsem približala Novemu mestu. Slednja se je iznad Trebnjega pomaknila proti Mirni Peči in Novemu mestu. Ponekod je padala toča. V Šentlovrencu je meteorna voda zalila župnišče. Nekaj po 18. uri je strela udarila v dimnik stanovanjske hiše v kraju Lukovek, v občini Trebnje. Posredovali so domači gasilci in PGD Trebnje. Sicer pa o težavah zaradi nalivov in močnega vetra poročajo iz Posavja. Brežiški Regijski center za obveščanje poroča: Ob 16.50 je naselje Artiče in Arnovo Selo, občina Brežice, zajelo močno deževje. Posredujejo gasilci PGD Spodnja Pohanca. Ob 17.16 je močno neurje z vetrom podrlo več električnih drogov v naseljih Arnovo selo, Šentlenart in Zdole v občini Brežice. Posredovali so dežurni delavci Elektra Celje.

Vetrolom

Ob 16.57 so na cesti Pohanca proti Brežicam, veje ovirale promet. Posredoval je dežurni pri CGP Brežice.

Ob 17.19 je v  naselju Zdole, občina Krško, razkrilo streho vrtca na Zdolah. Posredujejo gasilci PGE Krško.

Ob 17.29 je v naselju Gabrje, občina Brežice, močan veter  razkril streho. Posredujejo gasilci PGD Gabrje.

V dolini Petra Klepca oz. v zgornjem toku reke Kolpe je že zgodaj popoldne nastalo nekaj močnejših neviht, prav tako tudi na skrajnem severovzhodu, na območju Goričkega. Kasneje pa se je nevihtno vreme pomaknilo tudi nad Dolenjsko in Posavje. Obstaja tudi velika nevarnost toče. Verjetnost pojave toče spremljaj TUKAJ.

Radarsko sliko padavin spremljaj TUKAJ.  V večjem delu Slovenije je v teh dneh sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Popoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Nastale bodo krajevne vročinske nevihte, ki bodo močnejše v severovzhodni Sloveniji, manj verjetne pa na Krasu in v Slovenski Istri. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 34 stopinj C.

Jutri bo sončno. Popoldne bo nastalo nekaj vročinskih neviht, ki bodo na Primorskem manj verjetne. Čez dan bo ponekod pihal južni do zahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 19, najvišje dnevne od 29 do 34 stopinj C. (Arso)