četrtek, 18 julija, 2024
DomaVremeNi hec! Ob rekah previdno, tudi v kampih

Ni hec! Ob rekah previdno, tudi v kampih

Zvečer in ponoči bo Slovenijo dosegla fronta, v neposredni bližini (v Italiji) pa je manjši ciklon. Močni južni vetrovi iznad toplega Jadranskega morja bodo nad naše kraje prinašali ogromno vlage in ob trku s hribi se bodo padavine marsikje obnavljale. Ves proces pa bo tokrat dolgotrajnejši: z nalivi, visokimi vodami, plazovi. Razmere se bodo umirile šele v soboto dopoldne. Spremljajte radarsko sliko padavin ARSO na povezavi TUKAJ.

In previdnost oz. opozorilo ni odveč tudi v kampih ob rekah, saj bodo lahko nekatere reke že zjutraj prestopile bregove, še sploh ob Dinarski pregradi (tudi Kolpa) in na severu Slovenije. Letos imajo reke ta čas veliko večjo vodnatost kot minula leta, saj je bilo letos padavin relativno veliko. In še pred prihodom fronte ponekod po Sloveniji že nastajajo močnejši nalivi. Po podatkih ARSO je na zahodu in severu Slovenije padlo v samo pol ure od 20 do 30 litrov dežja na kvadratni meter.

Dež na zahodu in severu Slovenije se bo okrepil in do jutra razširil nad večji del države. Vmes bodo tudi nevihte, z močnejšimi sunki vetra ter nalivi s sodro in drobno točo. Na Primorskem bo zjutraj zaradi juga zelo toplo od 21 do 24 st. C. Drugod bo ob vzhodnem vetru od 14 do 19 st. C.

Petek bo oblačen s krajšimi sončnimi obdobji in pogostimi padavinami – plohami in nevihtami. V nestabilnem ozračju bodo nastajali ozki pasovi z nalivi, ki se bodo nad istimi območji obnavljali dalj časa. Številni vodotoki bodo narasli. Zaradi predhodne velike namočenosti pa lahko nekatere reke in hudourniki v vzhodnem in osrednjem delu Slovenije poplavijo tudi v večjem obsegu. Prožili se bodo tudi zemeljski plazovi.

Temperature čez dan bodo ponekod celo nižje kot zjutraj. V večjem delu Slovenije bo od 16 do 19 st. C. Nekoliko topleje bo na jugu Slovenije, kjer bo od 21 do 25 stopinj. Na Primorskem bo popoldne zapihala šibka burja.

V noči na soboto in v soboto dopoldne bo marsikje še deževalo, še bodo nastajali nalivi. Popoldne bodo padavine v večjem delu Slovenije ponehale. A premor bo kratek, saj nas bo že v nedeljo čez dan od SZ-da dosegla še ena vremenska fronta, ki nam bo prinesla nove plohe in nevihte. V prihodnjem tednu bo vreme bolj stabilno. Sončno bo in sprva razmeroma sveže, sredi tedna pa se bo občutno otoplilo. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča