sreda, 21 februarja, 2024
DomaSlovenijaNiso potrdili predloga za izplačilo dodatka prostovoljnim gasilcem

Niso potrdili predloga za izplačilo dodatka prostovoljnim gasilcem

Odbor DZ za obrambo je na današnji seji opravil drugo obravnavo predloga zakona o izplačilu dodatka za delo v rizičnih razmerah poklicnim gasilcem, zaposlenim v prostovoljnih gasilskih enotah. Predlagane rešitve, ki so jih oblikovali v LMŠ in jih v DZ vložili skupaj z Levico in NeP, niso uspele prepričati večine članov odbora.

Kot je v imenu predlagateljev uvodoma pojasnil poslanec LMŠ Robert Pavšič, so želeli s predlogom popraviti položaj poklicnih gasilcev, ki so med epidemijo opravljali javno službo v prostovoljnih gasilskih društvih. Za njih namreč ne velja kolektivna pogodba za javni sektor, po kateri so sicer profesionalni gasilci med epidemijo prejeli dodatek za delo v rizičnih razmerah. Po navedbah Pavšiča je takih društev v Sloveniji šest, finančne posledice uveljavitev zakona pa so ocenili na okoli pol milijona evrov.

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Janez Žakelj je povedal, da vlada predlogu zakona nasprotuje. Med drugim zato, ker so v kratkem predvidena pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o drugačni ureditvi tega dodatka in na ministrstvu ocenjujejo, da bi bil interventni poseg na to področje pred zaključkom pogajanj neprimeren. Prav tako po njegovih besedah obstoječa zakonodaja na področju gasilstva že omogoča izplačilo dodatkov tej skupini gasilcev, kar naj bi že tri občine tudi storile.

“Ministrstvo za obrambo bo preučilo možnost, da se problematika, ki jo izpostavlja predlagatelj, bolj natančno zapiše v sistemskem zakonu, to je v noveli Zakona o gasilstvu, ki je na ministrstvu v zaključni fazi priprave,” je še dodal državni sekretar. (STA)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča