Nov urbani poslovni inkubator v Novem mestu

0
578

Mestna občina Novo mesto v poslovni stavbi na Novem trgu 9 ureja nov urbani poslovni inkubator, ki bo ponujal prostore za mlada zagonska inovativna podjetja in skupnostno delavnico za razvoj znanj na področju robotike in tehnologij pametnega mesta. Pogodbo v vrednosti dobrih 450.000 evrov z DDV za gradbeno ureditev sedanjih praznih prostorov sta na rotovžu podpisala župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in direktor podjetja BGP gradnje Danijel Špingler. Ocenjena skupna vrednost projekta je nekaj več kot 700.000 evrov z DDV, naložbo pa sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 470.483,49 EUR.

V okviru projekta UrbaNMakerspace bo tako v obstoječem poslovnem objektu v tretjem nadstropju urejenih pet poslovnih prostorov za pet zagonskih podjetij razvojnih skupin, skupnostna delavnica z izobraževalnimi roboti in pripadajočo razvojno opremo kot so 3D skener in tiskalnik, simulatorji in oprema za razvoj strojnega vida. Ob tem bo vzpostavljena tudi osnovna infrastruktura za razvoj tehnologij pametnega mesta in interneta stvari na LoraWan in sorodnih mrežnih tehnologijah. Prostor na Novem trgu bo zasnovan kot skupnostna delavnica oz. UrbaNMakerspace, ki bo na dobrih 300 kvadratnih metrih uporabnih površin omogočila srečevanje, druženje in sodelovanje. Urejanje in opremljanje prostorov se bo začelo ta mesec in bo zaključeno predvidoma do konca letošnjega leta, na novomeški občini pa načrtujejo, da bo UrbaNMakerspace kreativno zaživel v začetku naslednjega leta.

Kot je povedal župan Gregor Macedoni, bo s tem novomeška občina zagotovila podporno okolje za razvoj podjetništva ter inovativnih rešitev, ki bodo neposredno koristne za regijsko gospodarstvo ter lokalno skupnost. UrbaNMakerspace bo testno sodeloval tudi z že obstoječim Podjetniškim inkubatorjem Podbreznik oziroma Razvojnim centrom Novo mesto, ki s svojimi sedanjimi prostorskimi zmožnostmi ne more zadovoljevati vseh potreb po infrastrukturi za inovativna zagonska podjetja v Mestni občini Novo mesto in regiji. Celovito bo ta izziv naslovljen v okviru novega tehnološkega parka v Podbrezniku z novim večnamenskim objektom, ki bo služil tako raziskovalni dejavnosti kot novim zagonskim inovativnim podjetjem.