torek, 7 maja, 2024
DomaSvetNova različica korone

Nova različica korone

Potem ko je južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529, so prvi primer te različice danes potrdili v Belgiji. Novico je sporočil belgijski minister za zdravje Frank Vandenbroucke, ki je ob tem pozval k previdnosti in ne k paniki. Belgijski premier Alexander De Croo pa je že napovedal omejitve potovanj z juga Afrike.

Gre za prvi primer v Evropi, medtem ko so novo različico pred tem potrdili v Bocvani in Hongkongu pri potnikih, ki so pripotovali iz Južne Afrike. O treh primerih okužb poročajo tudi iz Izraela. Gre za tri osebe, ki so se vrnile iz tujine, ena od njih iz Malavija. Izraelsko ministrstvo je še sporočilo, da so bile vse tri cepljene proti covidu-19 in so trenutno v karanteni.

Zadeva je zaskrbljujoča, saj znanstveniki opozarjajo, da bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu. Različica kaže “izjemno veliko” število mutacij in “vidimo, da se lahko zelo hitro širi,” je v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira. Njegova ekipa z raziskovalnega inštituta KRISP, ki ga podpira Univerza Kwazulu-Natal, je lani odkrila zelo nalezljivo različico beta.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da še proučujejo, kako nevarna je nova različica in ali jo morajo uvrstiti na seznam različic koronavirusa. Na seznamu je med drugim različica delta, ki je prevladujoča tudi v Sloveniji.

WHO meni, da bo minilo še nekaj tednov, preden bodo lahko razumeli novo različico in njen vpliv na razvoj pandemije. Čeprav glede različice še ni veliko znanega, WHO opozarja pred prehitrim omejevanjem potovanj.

“Za zdaj so še zadržki glede omejevanja potovanj,” so sporočili. Prepričani so, da trenutno omejitveni ukrepi še ne bi smeli po nepotrebnem vplivati na mednarodni promet in potovanja. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča