četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaNova sproščanja, čeprav zelene faze še niso potrdili

Nova sproščanja, čeprav zelene faze še niso potrdili

Vlada se je sestala na redni seji. Za vstop v Slovenijo ne bo več potreben negativen PCR-test, ampak bo zadostoval že hitri test. Večje nastanitvene kapacitete bodo lahko 75-odstotno zasedene, kar velja tudi za bazene, savne in masažne centre. Slovenija sicer že nekaj časa izpolnjuje pogoje za prehod v zeleno fazo sproščanja ukrepov.

Hrvaška je nekoliko omilila pogoje za vstop v državo. Za cepljene posameznike odslej velja, da je vstop v državo mogoč 22 dni po cepljenju s prvim odmerkom. Hrvaška je ob tem podaljšala veljavnost negativnih izvidov testov.

Od ponedeljka, 7. junija 2021 se sproščajo omejitve pri izvajanju dimnikarskih storitev in gradbenih del. V celoti je dovoljeno tudi izvajanje kongresne dejavnosti, morajo pa zaposleni in potrošniki izpolnjevati pogoj PCT. Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače vlada ukinja prepoved konzumiranja prevzete hrane in pijače na prevzemnih mestih.

Na bazene in v savne ter masažne centre bodo lahko hodili tudi zunanji gostje pod pogojem PCT. Prav tako se bo lahko več ljudi udeleževalo verskih obredov. Zasedenost bo tako lahko 50-odstotna.

Prav tako se rahljamo tudi omejitve pri ponujanju nastanitvenih storitev. Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko od ponedeljka naprej ponujajo nastanitvene storitve do 45 nastanitvenih enot. Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko ponujajo nastanitvene storitve do 75 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata, kar velja tudi za kampe.

“Pomembna novost je tudi dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT, slednjega morajo izpolnjevati tudi zaposleni. Vseeno omejujemo zasedenost razpoložljivih kapacitet na 75 odstotkov,” so zapisali. Pri trgovskih centrih se namesto zagotavljanja 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko določa obveznost zagotavljanja 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

Sedemdnevno povprečje števila novih okužb je bilo po podatkih za ponedeljek 275, kar glede na vladni semafor sproščanja ukrepov sicer zadostuje za prehod v zeleno fazo. Če bi hoteli iz evropske rdeče, bi morala 14-dnevna incidenca pasti pod 150 primerov, mi jih imamo trenutno 187, poudarja Mateja Logar.  (STA, 24ur.com)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča