petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaNove izjeme za karanteno na domu

Nove izjeme za karanteno na domu

Vlada je s spremembo Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid-19 določila trajanje roka od pozitivnega rezultata testa PCR do 180 dni ter da se oseb, ki so bile cepljene s cepivom proizvajalca AstraZeneca in cepivom Covishield proizvajalca Institute of India/AstraZeneca, in sicer po prejemu drugega odmerka, ne napoti oziroma se jim ne odredi karantena na domu, če je preteklo 21 dni od prejema drugega odmerka.

Gre za zaostrovanje, saj je v času poletja veljalo, da ob rizičnem stiku v karanteno ni bilo treba nobeni polno cepljeni osebi, ne glede na to, koliko časa je minilo od prejema drugega odmerka. Poleg tega je zadnje štiri dni veljalo, da v karanteno ni bilo treba prebolevnikom do 8 mesecev po pozitivnem PCR testu, zdaj pa je ta rok ponovno skrajšan na 6 mesecev oziroma 180 dni – veljati bo začel dan po objavi v uradnem listu, predvidoma že v petek.

Za visokorizičen stik gre v naslednjih primerih:

– osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covid-19,
– zadrževanje z bolnikom s covid-19 na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 minut,

– drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),

– bivanje z bolnikom s covid-19 v zaprtem prostoru več kot 15 minut (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi …),

– potovanje v istem prevoznem sredstvu z bolnikom s covid-19 na razdalji manj kot 2 metra.

Karantena traja 10 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z osebo s covid-19 oziroma 10 dni od prihoda v Slovenijo (za osebe, ki so bile v karanteno napotene ob vstopu v Slovenijo). V primeru, da imate v času karantene nov visoko rizičen stik z bolnikom (najpogosteje se to zgodi v družini, ko na novo zboli družinski član, ki je bil že v karanteni), se vam karantena podaljša. Karantena se zaključi, ko mine 10 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z novo potrjenim bolnikom s covid-19, piše v navodilih NIJZ.

Oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, lahko karanteno predčasno prekine z negativnim PCR-testom na prisotnost SARS-CoV-2. Testiranje se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

PCT ima medtem podaljšan datum veljavnosti

Medtem ko se pogoji glede karanteno zaostrujejo, pa ima PCT za prebolevnike podaljšan datum veljavnosti. Namesto šestih odslej velja osem mesecev, stroka pa že razmišlja, da bi veljavnost podaljšala za še kak mesec. A pozor, potrdilo bo veljalo le v Sloveniji. V večini evropskih držav namreč prebolevniki status izgubijo po šestih mesecih od potrjene okužbe.

Kot ugotavljajo pri nas, so prebolevniki dobro zaščiteni. V roku treh mesecev je sicer bilo že drugič pozitivnih 430 oseb, kar pa še ne pomeni, da so se ponovno okužili oziroma da so bili kužni ves ta čas. Ponovno okužbo so doslej potrdili samo pri devetih. Spodbudni so tudi podatki iz bolnišnic, kjer prebolevnikov praktično ne sprejemajo. (24ur.com)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča