Nove okužbe, v sredo o novih ukrepih

0
3004

Gostinci, kozmetiki in frizerji, združeni v sekcije pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), so tako na predsednika vlade in resorne ministre naslovili pismo, v katerem jih pozivajo k ponovnemu razmisleku o ukrepih zapiranja in omejevanja posameznih dejavnosti. Če se bo omejevanje dejavnosti ali celo zapiranje zgodilo, pa od vlade pričakujejo, da jim bo v celoti krila stroške nadomestila plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in stroške najemnin.

Čeprav se zavedajo slabe epidemiološke slike v državi, menijo, da je možno kljub temu še vedno opravljati dejavnosti v skladu s priporočili NIJZ. Gostinci opozarjajo, da se omejuje gostinske lokale, kjer se držijo navodil, po drugi strani pa se slavja in druženja selijo v zasebne prostore (zasebne zabave), kjer pa nadzora ni mogoče izvajati.

Jelko Kacin je zjutraj napovedal, da bo število novih primerov nižje od 400, ob tem pa dodal, da nas čaka “dolg in zelo zahteven dan”. Na tiskovni konferenci je sporočil, da so pristojni v ponedeljek opravili 3308 testov in potrdili 397 primerov, kar je 12-odstotni delež pozitivnih testov. Še en primer so potrdili pri slovenskemu državljanu v tujini. V bolnišnicah je 180 oseb, 32 jih je na intenzivni negi, štiri osebe pa so umrle.

V sredo pa bo vlada odločila, kakšni bodo novi ukrepi. Ker smo dosegli vse (neslavne) kriterije za uvedbo tretje faze oranžnega paketa – kar pomeni vsaj 180 hospitalizacij, 30 obolelih na intenzivni in 14-dnevno incidenco 120 – se bo vlada s svetovalno skupino popoldne sestala na kriznem sestanku, na jutrišnji seji pa bo razpravljala o novih ukrepih. Zadnja faza oranžnega paketa sicer (vsaj v načrtu) pomeni zaporo oziroma karanteno posameznih občin ali regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za amaterje, omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov na eno stranko na prostor, prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah ter zaprtje nenujnih zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti. Kaj od tega bodo sprejeli, bo bolj jasno jutri.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj