sobota, 27 aprila, 2024
DomaSlovenijaNovela zakona o zaščiti živali: veterinarji in kmetje predlogu niso naklonjeni

Novela zakona o zaščiti živali: veterinarji in kmetje predlogu niso naklonjeni

Odbor za kmetijstvo je podprl tako predlog novele zakona o KGZS-ju kot zakona o zaščiti živali. V okviru zadnjega so z dopolnili institut pooblaščenega svetovalca spremenili v institut kvalificiranega prijavitelja ter umaknili obvezno čipiranje mačk. Med drugim zakon predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega internega videonadzora v klavnicah.

Predlog zakona po novem določa tudi oblikovanje posebne enote uradnih veterinarjev, ki bo opravljala preglede, nadzorovala pogoje nastanitev in izvajala ukrepe na ozemlju celotne države. Posebno enoto bo po predhodnem soglasju pristojnega ministra imenoval direktor upravnega organa, pristojnega za veterinarstvo, v roku šestih mesecev od uveljavitve tega zakona.

Prvotno je predlog zakona predvideval tudi obvezno čipiranje mačk, a so člani odbora s sprejetimi dopolnili to ureditev iz zakona umaknili.

Veterinarji in kmetje predlogu niso naklonjeni, v zavetiščih podobno

Predstavniki veterinarske stroke in kmetijstva predlagani noveli kljub sprejetim dopolnilom niso naklonjeni, saj menijo, da v pravni red vnaša veliko nejasnosti in odpira možnosti za nesporazume. V zavetiščih so do predlaganega zakona skeptični, saj, kot so opozorili, se premalo pozornosti posveča vprašanju finančnih posledic zakona. Opozorili so tudi na težave s prepolnimi zavetišči.

Predstavniki društev za zaščito živali pozdravljajo uvedbo kvalificiranega prijavitelja. Kot poudarjajo, s tem zgolj dobivajo pravno podlago za dejavnosti, ki jih že vrsto let izvajajo. Naklonjeni so tudi video nadzoru v klavnicah, ki je, kot so pojasnili, uveden že v številnih drugih državah.

Predloge novele in dopolnil so podprli poslanci koalicijskih poslanskih skupin. V opozicijskih strankah SDS in NSi predloga novele in vloženih dopolnil niso podprli, saj pritrjujejo ocenam strokovnih organizacij, da je zakon pomanjkljiv in v praksi neizvedljiv. Po mnenju opozicijskih poslancev bi bilo treba predlog novele umakniti in pripraviti novega. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča