Novembra na območju PU Nm prestregli že 347 državljanov Rusije, neuradno največ Čečenov

0
135

Mineva že devet mesecev, odkar je Rusija začela invazijo na Ukrajino. Od takrat je v Slovenijo pribežalo skoraj 8000 državljanov Ukrajine ( v svet in po lastni državi razseljenih pa je kar 7,9 mio Ukrajincev), od tega je skoraj 3000 otrok. A vse več je na begu tudi državljanov Rusije, saj je Rusija razglasila delno mobilizacijo. In tisti nekaj več denarja pod palcem so pobegnili z letali, kasneje po 21. septembru pa se je na beg odpravilo vse več ljudi, ki ne želijo sodelovati v agresiji. Samo na območju Policijske uprave Novo mesto oz. v Posavju, so od začetka novembra do danes (25. november) prestregli 347 oseb, državljanov Rusije. Največ so jih varuhe meje prestregli za t.i. martinov vikend, 79 oseb.

In kot smo poročali že pred tednom, gre večinoma za Čečene. Kot je znano je voditelj Čečenske republike Ramzan Kadirov v prvih bojnih vrstah na strani Putina in je v svoji republiki prav tako razglasil delno mobilizacijo. Čečenski vojaki pa predvsem napadajo ukrajinsko pokrajino Donbas.

Glavna razlika med obravnavo ukrajinskih in ruskih državljanov je v tem, da Ukrajinci poleg tega, da lahko zaprosijo za mednarodno zaščito, zaprosijo tudi za začasno zaščito. Možnosti, da bi se začasno zaščito razširilo še na državljane Rusije, na ministrstvu za notranje zadeve trenutno ne vidijo.