Novi primeri okužbe (34). ZD Nm, Metlika in Črnomelj le za najnujnejše primere

0
20317

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so za 24ur.com  potrdili, da je bila potrjena okužba pri eni od učiteljic na Osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku, zato bodo šolo za 14 dni zaprli. Ob tem mirijo, da gre za preventivni ukrep, da preprečijo morebitno nadaljnje širjenje okužbe. Šola je medtem že začela z evakuacijo.

V Sloveniji so potrdili 34 primerov okužbe z novim koronavirusom. Testiranih je bilo 1643 oseb. Največ okuženih (18) je z območja Ljubljane, na območju Bele krajine 10.

Iz Doma za ostarele Metlika pa so danes sporočili, da “so do danes trije zaposleni pozitivni”. “Tudi vsi ostali zaposleni, ki imajo znake, značilne za okužbo s koronavirusom, so doma in v stiku z zdravnikom.” Odvzeli so tudi brise treh stanovalcev, en bris je negativen, na izvida ostalih dveh pa še čakajo.

Svet za nacionalno varnost je v ponedeljek sporočil, da se do nadaljnjega prekinejo vsi nenujni preventivni ukrepi v ZD Metlika, Črnomelj, Novo mesto. Od danes so tako vse prireditve v zaprtih prostorih omejene na največ 100 udeležencev. A to ne velja za trgovske centre, lokale, poroke, pogrebe, domače zabave ipd.

Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je treba dosledno upoštevati navodila pristojnih:

1. Če pri sebi opazite bolezenske znake (vročino, kašelj, oteženo dihanje, ki je značilno za pljučnico), ostanite doma, izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.

2. PO TELEFONU se posvetujete s svojim izbranim osebnim zdravnikom. Če ta ni dosegljiv, pokličite najbližjo dežurno ambulanto, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.

3. Zdravnik bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo. Če bo sum upravičen, vas bo zdravnik napotil v zdravstveno ustanovo (t.i. vstopno točko za odvzem brisa).

4. Do te zdravstvene ustanove se peljite z osebnim avtomobilom in ne z javnim prevozom (vlak, avtobus, taksi). Kašljajte v robec ali rokav. Pred odhodom od doma si umijte roke z vodo in milom.

5. Zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa.

6. Po prejemu rezultata vas bo zdravnik obvestil o nadaljnjih ukrepih.

Vsi, ki niste bolni, a bi želeli dodatne informacije glede koronavirusa, lahko pokličete NIJZ na posebno telefonsko številko 031 646 617, vsak dan med 9. in 17. uro.

So pa dopoldne v novomeškem Urgentnem centru obravnavali moškega, ki se je izognil t.i. vstopni točki. Ko so mu kasneje vzeli bris, se je izkazalo, da je ta pozitiven. Moški naj bi bil v stiku z okuženim zdravnikom iz Metlike.

– Delavce, ki so na območju Bele krajine in Dolenjske bolni, pozivajo, da ostanejo doma in ne hodijo med ljudi.

– V Beli krajini velja, naj čim več delavcev dela od doma.

– Na letališču Jožeta Pučnika se uvede merjenje temperature potnikov, ukrepi tudi na kopenski meji z Italijo. Kot je pojasnil Šabeder, je merjenje temperature prvi preventivni ukrep za potnike, ki vstopijo v Slovenijo. Slovenija nima neposrednih letalskih povezav z najbolj kritičnimi žarišči. V nekaj dneh pa bodo na kopenski meji tako kontrolo izvajali policija in zdravstveni delavci. Je pa po Šabedrovih besedah minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar zagotovil, da lahko policija v 48 urah vzpostavi nadzor na meji, medtem ko bo maloobmejne prehode verjetno treba zapreti. Male mejne prehode bodo verjetno zaprli in preusmerili ves promet na velike mejne prehode. Pri tem bo prišlo do daljših čakalnih dob. Na meji se ne bo jemalo brisov, je pojasnila Nina Pirnat.

– Vse športne prireditve z več kot 500 udeleženci se izvedejo brez občinstva oziroma gledalcev, tudi pokal Vitranc in Planica.

– Šole in vrtce se bo zapiralo po potrebi. Če bi zapirali šole in vrtce nepripravljeni, bi to pomenilo zdravstveno tveganje, je pojasnil Janez Janša. Otroci bi tako, ker starši ne bi imeli varstva, verjetno obiskovali stare starše, ki so rizične skupine. Potreben ukrep bo verjetno treba sprejeti za del Slovenije, a to še ni gotovo. Splošno zapiranje vrtcev in šol zaenkrat po oceni stroke in sveta za nacionalno varnost še ni potrebno. Kot je dejal Šabeder, se bo šole in vrtce zapiralo po presoji in pojavu primerov okužb na posameznem območju. Kot je dodal, bi bilo v primeru zapiranja šol to treba narediti ob pravem času. Trenutno ocenjujejo, da se “kaj takšnega lahko zgodi v naslednjih 14 dneh in se potem podaljša v velikonočne počitnice”.

– Odredba o prepovedi zbiranja se spremeni in se s 500 zniža na 100 ljudi, začne veljati z jutrišnjim dnem. Inšpekcijska služba bo delala 24 ur na dan. Kršiteljem bodo odločbe oddali na terenu. Ukrep se nanaša na organizirane prireditve. Veliko ljudem se bo danes ukrep zdel prestrog, a kot opozarja minister, se okužba širi zelo hitro in časovno okno je majhno. V primeru, če bo uspelo zajeziti okužbo, bodo ukrep spremenili.

– Poleg tega bo ministrstvo za finance sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme. Naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask. Zaščitne opreme v blagovnih rezervah je bilo razdeljene relativno malo, zato da je večina še v zalogah. Kot zatrjuje, so vse zdravstvene ustanove ustrezno opremljene z zaščitno opremo, je pojasnil Šabeder.

– Vsak, ki bo prečkal mejo, bo dobil SMS z ukrepi na območju Slovenije.

– Odsvetujejo vsa potovanja v tujino, še posebej na žarišča z okužbo koronavirusa.

Splošna bolnišnica Novo mesto je v luči zadnjih ukrepov za omejitev okužbe z novim koronavirusom za naslednjih 14 dni odpovedala vse nenujne specialistične in druge posege za bolnike iz Bele krajine. Za primer večje okužbe je pripravila tudi prostore v nekdanjem internem oddelku, kjer je prostora za tri težje obolele in 20 drugih okuženih.

Pred tem smo se morali opravičiti ZD Črnomelj, ker smo zapisali, da je zaradi treh okuženih  Zdravstveni dom Črnomelj zaprl vrata. Ta informacija ne drži , so sporočili iz ZD Črnomelj in da so odprti.

Objavljena informacija ni točna. V Zdravstvenem domu Črnomelj nimamo podatka, da bi bili trije zaposleni okuženi.  Zdravstveni dom Črnomelj ni zaprl vrat in pacientov ne preusmerjamo v Zdravstveno postajo Semič. Imamo pa že od četrtka odprt samo glavni vhod na katerem zaposleni z vsakim opravijo pogovor in triažo. Ravno tako  takšen sistem velja v Zdravstvenih postajah Semič in Vinica.
 
Smo pa v Zdravstvenem domu Črnomelj v petek, 6.3.2020 zvečer, ko je Zdravstveni dom Metlika prenehal s kliničnim delom,  začasno prevzeli pokrivanje področja Metlike z nujno medicinsko pomoč. Vzpostavili smo dve ekipi nujne medicinske pomoči. Vzpostavljena je tudi okrepljena ekipa voznikov za sanitetne prevoze. Opravljamo dializne prevoze za Metliko in danes smo prevzeli tudi nujne patronažne obravnave.  Ker smo čez vikend imeli povečan obisk pacientov, ki smo jih morali po epidemioloških in kliničnih merilih pogledati v sobi za izolacijo, smo se preventivno odločili, da pripravimo dodaten prostor za izolacijo v primeru, če bi bilo številčno teh uporabnikov več. Z občinskim štabom CZ Občine Črnomelj smo se dogovorili, da postavimo šotor. Gre za izključno preventivno ravnanje z namenom pripravljenosti, so sporočili iz ZD Črnomelj.

Vendar oglasil se je bralec, ki je potreboval zdravstvene storitve v ZD Črnomelj. Povedal je, da so ga že na vhodnih vratih prestregli in ga preusmerili proti Semiču. Bralec ni bil v tujini in ne prihaja iz metliškega konca. V ZD Črnomelj tako ni vstopil! 

Je pa ZD Metlika že konec minulega tedna zaprl vrata. Paciente pa preusmerjajo v ZP Semič. Prav tako naj bi preventivno zaustavili proizvodnjo v enem izmed črnomaljskih podjetji. Vrata je zaradi suma na okužbo ene izmed zaposlenih zaprl tudi novomeški VDC. Precej omejene so tudi storitve v novomeškem Zdravstvenem domu.

Vlada je s pristojnimi službami vzpostavila klicni center. Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.
Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom strokovnjakov.

En primer v Izoli in še tri v Metliki. Pri slednjih gre po naših neuradnih informacijah za dve medicinski sestri in reševalca Nujne medicinske pomoči ZD Metlika. Neuradno je okužen mlajši moški, sicer reševalec z območja Metlike, ki je bil v stiku z obolelim zdravnikom iz ZD Metlika. Testirali so ga v bolnišnici Novo mesto.

Test gospe, ki je delala v vrtcu Metlika, negativen

Na spletni strani vrtca Metlika pa so danes objavili obvestilo, da je bila v stiku z enim izmed obolelih tudi gospa, ki v vrtcu opravlja ure individualnega dela z otroki. Ob tem poudarjajo, da je bila gospa že testirana ter da ni okužena z novim koronavirusom. “Uradno je potrjeno, da je test negativen in ni nobenega razloga za preplah,” so zapisali. O tem so že obvestili tudi starše otrok.

Testirali stanovalko doma za ostarele, rezultate še čakajo

“Stanovalci doma so stabilni. Mi izvajamo vse preventivne ukrepe, ki smo jih dobili od NIJZ,” je danes za STA povedala direktorica doma starejših občanov Ivica Lozar. V soboto popoldne so zaradi nekaterih znakov, ki bi lahko kazali na okužbo z virusom, eno stanovalko po posvetu z zdravnico napotili na bris, rezultatov pa še nimajo. “Mi smo jo dali v izolacijsko sobo in se obnašamo temu primerno,” je dodala Lozarjeva. Po njenih besedah ta stanovalka sicer ni bila v neposrednem stiku z okuženim zdravnikom. (24ur.com)

Številni ste se na nas obrnili, da so zdravstvene institucije skope z informacijami, kjer so pri osebah potrdili okužbo. Slednje velja tudi za dom upokojencev iz Metlike, saj svojci oskrbovancev ne vedo, če so bili v stiku z okuženim, prav tako bi bili lahko tudi sami na obisku. Veliko vprašanj imate tudi starši otrok, ki naj bi imeli jutri sistematske preglede za prvošolčke. Šole vztrajajo, da pregledi bodo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj