petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaNovi ukrepi? Rdečih le še sedem regij

Novi ukrepi? Rdečih le še sedem regij

Vlada se bo na seji na Brdu pri Kranju seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in odločala o morebitnih spremembah ukrepov. Po zadnjih podatkih je sicer v območju rdeče faze le še sedem regij (osrednjeslovenska, podravska, savinjska, gorenjska, pomurska, primorsko-notranjska in koroška), preostalih pet pa je v območju črne faze.

Skupaj so torej v torek opravili 15.946 testov. V bolnišnicah se zdravi 1144 covidnih pacientov oziroma 13 manj kot včeraj. Na intenzivni negi se zdravi 172 pacientov, 20 manj kot včeraj. Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 86 oseb, odpuščenih pa 80 oseb. Včeraj je umrlo 19 oseb.

Okužbe na včerajšnji dan kažejo na razpršenost virusa po vsej državi. Porast okužb je opazen v občinah Obalno-kraške, Pomurske in Gorenjske regije. Še vedno ostaja visoko število novih okužb tudi v Posavski in Zasavski regiji. Danes objavljeni podatki kažejo, da se epidemiološke razmere slabšajo v večini regij. Včerajšnji podatki so nekoliko bolj spodbudni le za Podravsko, Goriško in Primorsko-notranjsko regijo, so sporočili na vladni novinarski konferenci. Goriška regija se sooča s precejšnjim porastom primerov.

Ukrepi bodo odvisni tudi od analize Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano o razširjenosti angleške različice novega koronavirusa.

V Sloveniji so pred dnevi odkrili prvo osebo, ki je bila uradno pozitivna na angleško različico, pa tudi stanje epidemije se ne umirja, kot se je v zadnjih dneh. Kako razširjena je angleška varianta virusa v Sloveniji, bo jasno danes, ko bo znana analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pa je do torka pri treh od 291 vzorcev dokazal vse specifične mutacije, značilne za angleško različico.

Na NIJZ so sicer vladi svetovali, naj, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, najprej zapre druge možne lokacije prenosa, ne pa šol in vrtcev.

(foto: Vlada RS)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča