Novomeščani premagali Švede, Srbe, Čehe

0
43

Potem ko so slovenski mladinci na 59. evropskem prvenstvu za mladince v zagrebški Dvorani športov začeli odlično z zmagama proti Švedski in Češki, jih je čakala težka tekma proti letos izjemno močni ekipi Turčije. Poraz jim je v nadaljevanju prvenstva namenil ekip Srbije.

Najprej je proti Turkom za mizico stopil Tilen Cvetko, ki se je Yigenlerju (0:3) dobro upiral, in če bi v tretjem setu, ki ga je izgubil 16:14, zmogel malo več koncentracije, je vprašanje, kako bi se tekma razvila v nadaljevanju. Darko Jorgić se je nato pomeril z Ulucakom. V izredno izenačenem dvoboju, ki je odločal tudi o ekipni zmagi, je v petem, odločilnem nizu, malo popustil in dobil ga je tekmec s 14:16. Tretji je za mizico stopil Peter Hribar in odigral zelo suvereno ter s 3:0 ugnal Onerja. Darko Jorgić je nato zaigral sproščeno in rezultat izenačil na 2:2, ko je s 3:1 premagal Yigenlerja. V odločilni tekmi srečanja je že kazalo, da
bo Tilnu Cvetku uspelo ugnati Ulucaka, saj je dokaj hitro povedel z 2:0, a v nadaljevanju ni zmogel dobiti še tretjega niza.

Danes dopoldan se je ekipa Slovenije srečala s Srbijo. V prvi tekmi je Tilen Cvetko končno zaigral, kot zna in je na široko odprl vrata k dokončni zmagi, saj je s 3:2 premagal Marinkoviča. Jorgić je imel nekoliko lažje delo, s 3:1 je ugnal Gaceva, najhitreje pa je s 3:0 do nove lepe zmage prišel Peter Hribar, ki je ob Jorgiću ta trenutek najbolj zanesljiv slovenski mladinec.

Pred tem...

59. mladinsko evropsko prvenstvo v namiznem tenisu za kadete, kadetinje in mladince ter mladinke, ki se je v Zagrebu začelo 8. julija 2016, končalo pa se bo v nedeljo, 17. julija, se je začelo po notah NTK Krke. Reprezentanta Darko Jorgić in Peter Hribar sta v prvih dveh ekipnih srečanjih odigrala odlično in prispevala k dvema ekipnima zmagama.

Na podlagi lanskih ekipnih uvrstitev na MEP-u nastopajo naši mladinci, ki branijo bronasto ekipno medaljo, v najvišjem prvem evropskem nivoju, kjer je najboljših 16 evropskih reprezentanc razporejenih v štiri enakovredne predtekmovalne skupine. Prvi tekmovalni dan je mladinska reprezentanca Slovenije odigrala odlično in dosegla dve zanesljivi zmagi. Najprej je premagala s 3:1 vedno odlične švedske mladince, ki so nam lansko leto v polfinalu za las preprečili uvrstitev v finale. D. Jorgić, do prejšnjega meseca prvi mladinec na svetovni jakostni lestvici, je suvereno dobil oba dvoboja, tretjo zmago je na tretji poziciji dodal P. Hribar z odmevno tesno zmago z 11:9 v odločilnem petem nizu nad Bergstromom, ki je od njega kar 71 mest višje uvrščen na svetovni jakostni lestvici.

Edini poraz je zabeležil T. Cvetko. S podobno dobro igro je ekipa Slovenije nato s 3:1 premagala večne rivale svoje generacije Čehe, ki so nam pred tremi leti, pri njih doma, s tesnih 3:2 odnesli evropski ekipni naslov v
kadetski konkurenci. D. Jorgić je z 11:9 v odločilnem petem setu najprej premagal drugega češkega igralca Klosa, nato pa še povsem suvereno v zadnjem dvoboju s 3:1 svojega partnerja v dvojicah, najboljšega Čeha Polanskega, ki je v Darkovi generaciji osvojil posamezni naslov evropskega kadetskega prvaka ter v že omenjenem ekipnem kadetskem finalu tudi prispeval obe svoji posamezni točki za Češko reprezentanco. Tretjo točko je tudi tokrat na tretji poziciji spet osvojil P. Hribar, edini poraz pa je prav z odličnim Polanskim
doživel T. Cvetko. Našo ekipo sedaj čaka ekipa Turčije, ki je presenetila z dvema zmagama in se bori za prvo mesto v skupini in s tem za čim boljše izhodišče v razigravanju za morebitne medalje.

Celotno prvenstvo lahko zainteresirani spremljate tudi v živo. Na naslovni strani spletne strani NTZ S najdete povezavo na 59. Evropsko prvenstvo, in sicer je umeščena desno zgoraj: European Youth Championships Zagreb (CRO – Hrvaška.