Novomeški kriminalisti prijeli ‘dilerje’ iz Bele krajine

0
38221

Novomeški kriminalisti so zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Člani kriminalne združbe so prepovedano drogo preprodajali predvsem na območju Bele krajine in Dolenjske.

Med preiskavo so ugotovili, da so 48-letni moški, njegova 45-letna partnerka in 25-letni sin z območja Črnomlja, v Beli krajini in v Novem mestu vzpostavili mrežo odjemalcev prepovedanih drog, predvsem heroina, kokaina in konoplje. Kriminalisti so na podlagi zbranih dokazov ugotovili, da je 48-letni osumljenec prepovedano drogo kupoval pri 45-letnemu osumljencu z območja Črnomlja in pri 23-letnemu osumljencu z območja Ljubljane.

Člani kriminalne združbe so bili pri svojem delovanju izjemno previdni, njihov izključen motiv pa je bil zaslužek, saj so vsi, razen 45-letnega osumljenca brez zaposlitve, s preprodajo prepovedanih drog pa so si omogočili lagodno življenje. Ugotovljeno je bilo, da sta 45-letna osumljenka in 48-letni osumljenec nekaterim odvisnikom, ki so jima dolgovali denar, grozila da jih bosta ubila ali poškodovala.

20. 10. so kriminalisti 48-letnemu osumljencu, 45-letni osumljenki in 45-letnemu osumljencu odvzeli prostost in jih pridržali. Na podlagi odredb sodišča so opravili več hišnih preiskav na območju Črnomlja in v Ljubljani. Pri 48-letniku so našli in zasegli pištolo, posušene rastlinske delce konoplje in več mobilnih telefonov. Mobilne telefone in prepovedano konopljo so zasegli tudi na naslovu bivanja 45-letnega osumljenca. Pri 23-letnemu osumljencu, ki se nahaja v tujini, pa so v Ljubljani našli in zasegli elektronsko tehtnico, na kateri je bila prav tako manjša količina prepovedane droge.

Policisti in kriminalisti so osumljence v preteklosti že večkrat obravnavali in kazensko ovadili zaradi številnih kaznivih dejanj. 48-letnega osumljenca zaradi kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, povzročitve splošne nevarnosti in groženj, 45-letno osumljenko zaradi lahke telesne poškodbe, zatajitve in poškodovanja tuje stvari, 25-letnega osumljenca zaradi povzročitve splošne nevarnosti, kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in prikrivanja, 45-letnega osumljenca pa poleg kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog tudi zaradi kaznivih dejanj prepovednega prehajanje meje ali ozemlja države.

S kazensko ovadbo zaradi storitve več kot 90 kaznivih dejanj Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog so 45-letno osumljenko, 48 in 45-letnega osumljenca privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je za vse tri odredil pripor. Za omenjena kazniva dejanja so kriminalisti ovadili še dve osumljenki in osumljenca z območja Ljubljane in 25-letnega osumljenca iz Črnomlja, ki so sodelovali pri dobavi oziroma preprodaji prepovedanih drog, so še sporočili s PU Nm.