O debelosti pred svetovnim dnevom

0
143

Vrednote. To so neki cilji, ki jih cenimo, oziroma mišljenje o tem kaj je dobro ali prav. Za kaj si je vredno prizadevati. Slovenci na prvo mesto med vrednotami bojda postavljamo zdravje. Vsaj na papirju. Kako pa je v realnosti? Nemalokrat je zdravje samoumevno. No, vsaj dokler je prisotno. Ko pa ga enkrat več ni, je to edina stvar, ki nam je pomembna. Ker brez zdravja ni nič. Le kdo še ni kdaj rekel: ”Vse bi dal, samo da bi bil zdrav”. Pa čeprav že samo zaradi prehlada ali malo hujše viroze. Ko izustimo ta stavek, je ponavadi že prepozno…
Bolezni srca in ožilja so v Sloveniji še vedno na prvem mestu med vzroki za umrljivost. Dejstvo je, da ima vsak drugi Slovenec prisoten vsaj en dejavnik tveganja, ki negativno vpliva na njegovo zdravje in povečuje verjetnost, da bo doživel srčni infarkt, možgansko kap. To so dejavniki, na katere se večinoma da vplivati. Govorim o preveliki telesni masi, kajenju, telesni neaktivnosti, nezdravem prehranjevanju,… In ker je enajstega v mesecu oktobru svetovni dan debelosti, naj se osredotočim na le-tega.
Debelost je kronično presnovno stanje, katero je posledica prepletanja tako genetskih dejavnikov, kot tudi dejavnikov okolja. Zanjo je značino kopičenje maščevja v telesu. Težava pa ni samo ta, da ne izgledamo kot manekeni. Kar tudi ni pogoj! Vsaka skrajnost je lahko zdravju škodljiva. Nekaj maščobe imamo pod kožo namreč vsi. Večji zdravstveni problem predstavlja maščoba, ki se nabira v predelu nad pasom, kot tista, ki se nabira pod pasom. Nevarnost se skiva od znotraj. To so maščobne celice, ki se posotopoma nalagajo tudi okoli notranjih organov.
Debelost lahko opredelimo na več načinov. Eden izmed njih je izračun Indeksa telesne mase (ITM), ki se izračuna tako, da vašo težo v kilogramih delite z vašo višino v metrih na kvadrat. Kaj posamezna vrednost pomeni, si lahko pogledate v spodnji tabeli. Če pa imate pri roki šivilJski meter, lahko izmerite tudi obseg trebuha. Meri se v višini popka. Ženske naj bi izmerile vrednosti pod 80 centimetrov, moški pa pod 94 centimetrov.
Na tržišču obstaja veliko praškov, krem, tablet, ki naj bi pomagale, da čudežno shujšate čez noč. Ne zapravljajte denarja, ker se bo čez noč čudežno stanjšala samo vaša denarnica. Dejstvo je, da odvečnih kilogramov nismo pridobili čez noč, zato jih tudi izgubiti ne moramo tako hitro. Predvsem pa to tudi ni zdravo. Ravno tako se ne poslužujte ekstremnih diet, ker izgubljene teže ne boste uspeli vzdrževati. K zmanjševanju telesne teže pristopite premišljeno in z načrtom. Začnite s spremembami, ki jih boste z lahkoto vzdrževali. Zakaj ne bi za začetek v svojo prehrano uvedli zajtrk, ali pa namesto raznih, s kalorijami polnih, sokov začeli piti vodo? Počasi delajte na spremembi svojega življenjskega sloga, telo vam bo sledilo. Seveda se bo potrebno kdaj odreči dodatnemu kosu tortice, seveda bo potrebno včasih telovadit, ko se vam mogoče sploh ne bo dalo. Izguba telesne teže žal ni enostaven proces in tega se morate zavedati. Je pa na koncu, ko pridete na cilj, zagotovo vse poplačano. Tako z boljšim zdravjem, kot tudi s počutjem.
Povprašajte o vključitvi v delavnico Zdravo hujšanje vašega osebnega zdravnika ali referenčno sestro. Lahko pa se z vprašanjem obrnete tudi na nas. Kontaktirate nas lahko preko e-pošte mojca.senica@zd-nm.si (Mojca Šenica, mag. vzgoje in menedžmenta v zdravstvu, vodja Zdravstveno vzgojnega centra).
Vanja Luzar, dipl. m.s. , Zdravstveno vzgojni center , Zdravstveni dom Novo mesto

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj